Dostupni linkovi

U Kantonu Sarajevo pooštrene mjere zbog porasta broja zaraženih


Ulice Sarajeva tokom pandemije
Ulice Sarajeva tokom pandemije

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) donio je novu naredbu o pooštrenim epidemiološkim mjerama, koja stupa na snagu od sutra, 25. februara 2021. godine.

Nova naredba predviđa zabranu svih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, privatnih okupljanja u grupama većim od 10 osoba te organizacija radnog vremena poslovnih subjekata do 23 sata.

Naređuje se obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru (prekrivena usta, nos i brada) osim za djecu mlađu od sedam godina života, učenike osnovnih škola od prvog do petu razreda tokom obavljanja nastave u učionicama, lica sa invaliditetom i djecu sa smetnjama u razvoju i lica koja obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravstva KS.

Mjere su pooštrene, kako je obrazloženo, zbog povećanja broja zaraženih osoba korona virusom posljednjih dana.

U BiH je danas 24.februara, 577 novozaraženih, a 17 osoba preminulo.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS od 24. februara dodatnim brojem inspekcijskih timova i inspektora, pojačali su kontrole poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja virusa korona u KS, potvrdili su iz KUIP-a KS.

”U skladu sa zaključkom Vlade KS angažirani su raspoloživi kadrovski kapaciteti na način da su inspektorima iz ostalih upravnih oblasti data ovlaštenja da obavljaju poslove sanitarnih inspektora”, kazala je glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Inspekcijski timovi biće raspoređeni na području svih devet općina gdje će provoditi nadzore kod svih subjekata koji su u svom poslovanju obavezni primjenjivati donesene naredbe i specifične mjere koje je propisao Zavod za javno zdravstvo FBiH.

XS
SM
MD
LG