Dostupni linkovi

Navaljni kaže da se nalazi u pritvorskom centru u ruskom Vladimiru


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni na ročištu za razmatranje žalbe na raniju odluku suda o promjeni uslovne kazne u stvarnu zatvorsku kaznu
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni na ročištu za razmatranje žalbe na raniju odluku suda o promjeni uslovne kazne u stvarnu zatvorsku kaznu

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni (Aleksei Navalny) poslao je prvu poruku iz pritvora nakon što je prebačen iz pritvorskog centra u Moskvi u oblast Vladimir, sjeveroistočno od ruske prijestonice, krajem februara, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U poruci objavljenoj na Instagramu 3. marta, Navaljni je rekao da se nalazi u Pritvorskom centru br. 3 u gradu Kolchugino i da se slaže sa svojim cimerima.

"Sa mnom je sve u redu, a u dvorištu za svakodnevne šetnje, postoji čak i vratilo", rekao je Navaljni u objavi, dodajući da on i ostali u ćeliji moraju sušiti hljeb, jer ne smije kupovati hranu iz prodavnica pritvorskog centra.

Medijski izvještaji kažu da će Navaljni biti zatvoren u kaznenoj koloniji u gradu Pokrov u regiji Vladimir, 100 kilometara istočno od Moskve. Kolonija je poznata kao jedna od najtežih u evropskom dijelu Ruske Federacije.

Ruski mediji navode da kaznu tamo izdržava oko 800 zatvorenika i da u tom tipu kolonije važe "uobičajena pravila", što znači da su zatvorski uslovi manje strogi.

Federalna kaznena služba (FSIN) 26. februara potvrdila je da je Navaljni premješten iz moskovskog pritvorskog centra u kojem je bio od sredine januara. Ali nije precizirano kuda je odveden.

Ruske vlasti obično ne pružaju informacije o premještanju zatvorenika sve dok ne stignu na odredište.

Navaljni (44) je uhapšen 17. januara, odmah nakon što se vratio iz Njemačke u kojoj se pet mjeseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dvije i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz decembra 2014. u zatvorsku, jer se nije na vrijeme javio nadležnom organu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova.

Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

XS
SM
MD
LG