Dostupni linkovi

U Srbiju stiglo još 100 hiljada Sputnik V vakcina, dočekali ih Vučić i ruski ambasador 


Deo pošiljke vakcine Sputnik V koja je u Beograd stigla 22. februara
Deo pošiljke vakcine Sputnik V koja je u Beograd stigla 22. februara

Na beogradski aerodrom je u nedelju, 28. februara, uveče dopremljeno još 100.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, a pošiljku je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, ministrom bez portfelja Nenadom Popovićem i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Vučić je rekao da se radi o 100 hiljada druge doze, za revakcinaciju.

Obraćajući se novinarima na aerodromu, predsednik Srbije je rekao da je sa ovim kontingentom, u Srbiju došlo 293 hiljade Sputnjikovih vakcina.

„Naši ruski prijatelji su sve ono što smo dogovorili poštovali i sve uradili na vreme. To je ogromna podrška, velika zahvalnost Rusiji, a posebno bih da zahvalim predsedniku (Rusije Vladimiru) Putinu“, rekao je Vučić.

On je dodao da je ovom isporukom Srbija obezbedila „nešto više od 2.620.000 doza vakcina“ različitih proizvođača, sa kojima može da se vakciniše 1.310.000 ljudi.

Vučić je rekao i da za nekoliko dana očekuje „i veliku isporuku kineskih vakcina“ i dodao da iz COVAX programa (mehanizma EU za ravnomernu raspodeli vakcina), u Srbiju „još nije stigla nijedna vakcina“.

Ambasador Rusije: Pakovanje Sputnjika u Srbiji možda u junu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da će Moskva učiniti sve što može da što brže, „možda već u junu, Srbija dobije mogućnost da puni, pakuje i distribuira“ Sputnjik V vakcinu.

„A kasnije, nadam se do kraja godine, i da je proizvodi za region“, rekao je Bocan Harčenko.

On je rekao da je isporuka vakcina stigla na vreme da bi se epidemiološka situacija poboljšala u „bratskoj Srbiji“.

Ministar bez portfelja Nenad Popović saopštio je ranije tokom dana da će ruske vakcine u ponedeljak, 1. marta, biti distribuirane u centre za vakcinaciju širom Srbije.

Premijerka Ana Brnabić najavila je prethodno da će u ponedeljak, 1. marta, u Srbiju stići još 58.500 doza vakcine američkog Pfizer-a, a 5. marta i 500.000 doza kineske vakcine Sinopharm.

XS
SM
MD
LG