Dostupni linkovi

Vicepremijer Rusije: Moskva će isporučiti Srbiji dogovorene količine vakcine


potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov
potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov

Rusija će Srbiji isporučiti vakcine „Sputnjik V“ protiv korona virusa u dogovorenim količinama, izjavio je u Beogradu u ponedeljak, 15. februara, potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov (Yiry Borisov).

Borisov, koji je i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije, dodao je da će Rusija uvek izaći u susret partnerima u Srbiji, te da je pandemija korona virusa otvorila novu stranicu saradnje dve zemlje.

On je, nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem, izrazio nadu da će se proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik V" ostvariti u obe faze u Srbiji.

Borisov je naveo da je ruska vakcina u svetu stekla ugled zbog, kako je rekao, efikasnosti i bezbednosti.

Ruska vakcina za sada nema odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), ni Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ministar Popović je naveo da Borisov insistira da Srbija što pre ovlada proizvodnjom ruske vakcine.

„Ruska vlada i Putin (Vladimir Putin, predsednik Rusije) će nam dati podršku da što pre osvojimo proizvodnju vakcina ’Sputnjik V’ u Srbiji i prvu fazu za 2 do 3 meseca i dugu fazu sa punim ciklusom u roku od 7 do 9 meseci“, naveo je Popović.

Popović je rekao 12. februara tokom obilaska Institutu za virusologiju, serume i vakcine „Torlak“, kako su preneli mediji, da je prva faza proizvodnje ruske vakcine "Sputnjik V" u Srbiji preliminarno odobrena, kao i da bi ta proizvodnja mogla da počne za dva ili tri meseca.

Stručnjaci iz Rusije doputovali su 11. februara u Beograd, kako bi utvrdili kapacitete za proizvodnju i distribuciju ruske vakcine “Sputnjik V”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 5. februara rekao za Rojters da će Srbija investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V“ do kraja godine.

Potpredsednika ruske Vlade primio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Drago mi je što veliki praznik, Sretenje proslavljamo sa našim ruskim prijateljima", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je potpredsedniku ruske Vlade Borisovu čestitao Orden Republike Srbije na lenti i rekao da ga je višestruko zaslužio svojim zalaganjem za jačanje saradnje Srbije i Rusije.

Vučić je odlikovao Borisova povodom Dana državnosti koji se u Srbiji obeležava 15. i 16. februara.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Vučić i Borisov su razgovarali i o realizaciji planova da Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije i na osnovu ruske tehnologije, samostalno proizvodi vakcine protiv korona virusa.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro napreduje.

„Očekuje se da do kraja godine bude završena izgradnja deonice pruge od Stare Pazove do Novog Sada. Kad je reč o gasovodu kroz Srbiju od bugarske granice do mađarske granice, konstatovano je da projekat prati planiranu dinamiku i da bi isporuka gasa, prema planu, mogla da počne do kraja trećeg tromesečja ove godine“, navedeno je u saopštenju.

Borisov je tokom posete Beogradu položio cveće na spomenik “Večne vatre“ na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, a planiran je i obilazak Hrama Svetog Save.

XS
SM
MD
LG