Dostupni linkovi

Lončar: U Srbiju stiže 2.390.000 doza 'Fajzerovih' vakcina


Vakcinacija na jednom od punktova u Beogradu
Vakcinacija na jednom od punktova u Beogradu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je jutros potpisana promena ugovora, odnosno, novi ugovor sa američko-nemačkom kompanijom „FajzerBiontek“ (Phizer-BioNTech), po kom će Srbiji u drugom kvartalu godine biti isporučena 1,2 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a u trećem još 1,19 miliona.

Lončar je, nakon sastanka sa kolegom iz Republike Srpske Alenom Šeranićem u Palati Srbija, precizirao da će u aprilu u Srbiju stići 1.200.000 vakcina kompanije "Fajzer", a u trećem kvartalu godine još 1.190.000 doza.

„To je ogroman uspeh za građane Srbije, uradili smo nešto što većina sveta može samo da sanja“, rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije (RTS).


Dodao je da je sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem dogovoren nastavak vakcinacije medicinskih radnika iz RS u Srbiji.

Prethodnih dana u Srbiji se vakcinišu i zdravstveni radnici iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta, a ministar Zlatibor Lončar rekao je da se vakcinacija obavlja na tri punkta - u Šapcu, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

"Sprovodi se dogovor predsednika Aleksandra Vučića sa rukovodstvom Republike Srpske i približavamo se broju od 5.000, ali tu nećemo stati. Dogovorio sam sa ministrom zdravlja Republike Srpske dalju saradnju", istakao je Lončar.

Dodao je da je na sastanku sa Alenom Šeranićem dogovorena i intenzivnija saradnja Republike Srpske sa Institutom za javno zdravlje "Batut" i Agencijom za lekove.

Koliko je vakcina do sada stiglo u Srbiju

U Srbiju je do sada najviše stiglo kineskih vakcina kompanije „Sinofarm“ - oko 1,5 milion doza. Imunizacija se obavlja i ruskom vakcinom "Sputnjik V“, kao i američko-nemačkom „Fajzer“, koje ima najmanje.

Iz Rusije je do sada stiglo nešto manje od 150.000 doza, a Ruski Fond za direktna ulaganja saopštio je početkom januara da je sa Vladom Srbije potpisan sporazum o isporuci dva miliona doza vakcine „Sputnjik V“.

Ruska i kineska vakcina „Sputnjik V“ i „Sinofarm“ do sada nemaju odobrenje Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencija za lekove (EMA).

Prema izjavama predstavnika vlasti, u Srbiju je do sada stiglo oko 45.000 doza „Fajzerove“ vakcine, do kraja meseca se očekuje još dvostruko toliko, kao i 150.000 doza kompanije AstraZeneka.

Kako je pre nekoliko dana najavio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, može se očekivatiu da će do kraja godine Institut Torlak početi da proizvodi rusku vakcinu „Sputnjik V“.

XS
SM
MD
LG