Dostupni linkovi

Dvanaest godina zatvora bivšem šefu makedonske tajne policije


Sašo Mijalkov u policijskoj pratnji pred Krivičnim sudom u Skoplju, prije izricanja presude "Target-Tvrđava"

Bivši šef makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje (UBK) Sašo Mijalkov, osuđen je na 12 godina zatvora u predmetu "Target-Tvrđava" koji se odnosi na masovno nezakonito prisluškivanje preko 20 hiljada građana.

Prema tužilačkom aktu, u periodu od 2008. do 2015. godine preko tri sistema za praćenje komunikacija u UBK, nezakonito je bilo praćeno preko 4 hiljade telefonskih brojeva bez sudskog naređenja, a ukupno je praćeno više od 20 hiljada građana.

U istom predmetu osuđeni su i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska na 4 godine zatvora a bivši visoki funkcioner u UBK Goran Grujevski, koji je sada u begstvu, na 15 godina zatvora.

Također, bivša načelnica u MUP-u Nadica Nikolic, osuđena je na 3 godine, na 6 godina osuđen je bivši šef Mijalkovog kabineta Toni Jakimovski a bivši visoki službenik u UBK, sada u begstvu, Nikola Boškovski na 15 godina zatvora.

Pored njih, još su četiri osobe osuđene na uslovnu kaznu.

Presuda za slučaj "Target- Tvrđava" je prvostepena, a stranke imaju pravo na žalbu do apelacionog suda.

Podsjetimo da je makedonska policija je u julu, 2017. raspisala međunarodnu poternicu za pripadnicima UBK Goranom Grujevskim i Nikolom Boškovskim, pošto nije uspela da ih nađe da bi ih odvela u pritvor.

Oni su bili optuženi za nelegalno prisluškivanje hiljada građana Makedonije izmedju 2008. i 2015. i za uništavanje uređaja koje su koristili za prisluškivanje.

U slučaju "Tvrđava-Target" među optuženima tada je bio i njihov nadređeni, bivši direktor UBK Sašo Mijalkov, ali njemu nije određen pritvor, već mu je samo oduzet pasoš.

Bivši šef UBK-a Mijalkov optuživan je i privođen ranijih godina u još nekoliko slučajeva.

Mijalkov je, pored ostalih, i u martu 2019. bio osuđen na tri godine zatvora u slučaju "Titanik 3" za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, primanje mira i protivzakonitog uticaja, odnosno neregularnosti na lokalnim izborima 2013. godine.

Apelacioni sud u Skoplju je u decembru 2019. ukinuo je prvostepene presude u slučaju "Titanik 3" u kojem su na zatvorske kazne bili osuđeni Mijalkov i lider albanske partije DPA Menduh Tači.

U tom suđenju za neregularnosti na lokalnim izborima 2013. godine osim Mijalkova i Tačija na zatvorske kazne su osudjeni tadašnji članovi državne izborne Komisije iz VMRO - DPMNE i DPA.

XS
SM
MD
LG