Dostupni linkovi

Presude protiv bivših makedonskih čelnika


Sašo Mijalkov (u sredini) dolazi u zgradu suda, Skoplje
Sašo Mijalkov (u sredini) dolazi u zgradu suda, Skoplje

Raniji direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje Sašo Mijalkov je osuđen na tri godine zatvora, predsednik Demokratske partije Albanaca Menduh Tači na tri godine i dva meseca, a ostali optuženi u slučaju "Titanik 2" Specijalnog javnog tužilaštva su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od tri do 4,5 godine.

Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i primanje mira, protivzakonitog uticaja, glasila je optužba protiv četiri bivših članova Državne izborne komisije (DIK), koji su, kako je rekla tužiteljica Fatime Fetai, nezakonski poništili glasanje u tri biračka mesta u Strumici, po naređenju Mijalkova i Tačija.

"Poništenje glasanja na tri biračka mesta je, u stvari, rezultat egzaktnog matematičkog preračuna tadašnje vladajuće partije VMRO DPMNE da bi bilo proglašavanja na izborima za gradonačelnika Strumice. Članovi DIK-a nisu postupali kao državni funkcioneri, koji trebaju obezbediti verifikaciju legitimne volje glasača, već su se brinuli o realizaciji partijskih ciljeva, flagrantnim kršenjem Izbornog zakonika", rekla je Fetai, dodajući da su oni napravili krivično-pravni napad na izborni sistem.

Optuženi su pred sudom negirali optužbe, tvrdeći da su uvek radili po zakonu.

Jedan od advokata odbrane Elvir Iseni je tražio oslobađajuću presudu jer, kako je rekao, iznesenim dokazima nije bilo dokazano krivično delo kojim se terete optuženi.

"Optužnica se podupire na snimljene razgovore, dokaz koji je pribavljen na nezakonit način. Ovo nije dokaz na kome se može zasnivati presuda. Simptomatično je da nisu predloženi i izneseni drugi razgovori među drugim članovima Komisije", istakao je Iseni.

Mijalkov je optužen i u drugim slučajevima Specijalnog javnog tužilaštva u kojima se tereti za proneveru državnih sredstava, kao i za nehumano hapšenje ranijeg ministra unutrašnjih poslova, Ljubeta Boškovskog.

Mijalkov je optužen i u predmetu koji se odnosi na uništenu opremu za prisluškivanje, kao i za nelegalno masovno prisluškivanje vise od 20.000 ljudi.

On je proveo nekoliko meseci u zatvorskom i kućnom pritvoru zbog istrage tužilaštva koje se odnosi na pranje novaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG