Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Spasovski: Sudstvo krivo za bijeg optuženih


Ilustracija

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski u petak je za bjekstvo dvojice optuženih u sudskom slučaju "Tvrđava-target" okrivio makedonsko sudstvo, koje nazvao "trulim".

"Bjekstvo bivšeg načelnika Odeljenja za prisluškivanje u Upravi za bezbijednost i kontraobavještajne poslove (UBK) Gorana Grujevskog i njegovog saradnika Nikole Boškovskog pokazuje koliko je trulo makedonsko sudstvo", rekao je Spasovski novinarima.

On je naveo da sudije treba da odgovoraju jer su dvojici optuženih ostavili vremena da pobjegnu.

"Ovo treba da bude jaka i krupna poruka za reformu pravosudnog sistema koja predstoji", rekao je Spasovski.

Makedonska policija u četvrtak je raspisala medjunarodnu poternicu za pripadnicima UBK Goranom Grujevskim i Nikolom Boškovskim, pošto nije uspjela da ih nadje da bi ih odvela u pritvor.

Vrhovni sud Makedonije je odluke o pritvoru te dvojice optuženih u slučaju "Tvrdjava-Target" potvrdio tek u srijedu - skoro mjesec dana nakon što je osnovni sud donio tu mjeru kako bi obezbijedio njihovo prisustvo na suđenju.

Pritvor dvojici pripadnika UBK Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije osnovni sud je odredio početkom jula, ali nisu odmah pritvoreni kao što je uobičajeno u drugim slučajevima, već se čekalo da o njihovim žalbama odlučuju Apelacioni i Vrhovni sud.

Pripadnici UBK Goran Grujevski i Nikola Boškovski optuženi su za nelegalno prisluškivanje hiljada gradjana Makedonije izmedju 2008. i 2015. i za uništavanje uredjaja koje su koristili za prisluškivanje.

U slučaju "Tvrđava-Target" medju optuženima je njihov nadredjeni, bivši direktor UBK Sašo Mijalkov, ali njemu nije odredjen pritvor, već mu je samo oduzet pasoš.

XS
SM
MD
LG