Dostupni linkovi

Direktor crnogorske tajne službe biće saslušan 10. marta


Agencija za nacionalnu bezbjednost u Podgorici

Kontrolno saslušanje direkora crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića biće održano pred Odborom za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore 10. marta. To je jednoglasna odluka članova Odbora iz vlasti i opozicije, a tema na koju će se direktor ANB izjašnjavati je "Rad ANB u svijetlu poštovanja garantovanih ustavnih i zakonskih prava".

Do kontrolnog saslušanja dolazi nakon što je Dejan Vukšić javno izjavio da su u ANB sprovođena nezakonita tajna praćenja javnih i političkih ličnosti, a kako je saopštio za podgoričke 'Vijesti', ta dokumentacija je uništena nakon parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine. Zatim je slučaj procesuiran prema Specijalnom tužilaštvu koje je otvorilo istragu i obavilo saslušanja službenika ANB.

Na parlamentarnim izborima je promijenjena tridesetogodišnja vlast Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a nova Vlada premijera Zdravka Krivokapića je smijenila čelnike ključnih bezbjednosnih institucija kao i ANB na čiju je čelnu poziciju imenovan Dejan Vukšić.

U obrazloženju za saslušanje direktora ANB, na Odboru za bezbjednost i odbranu je ukazano da je Dejan Vukšić trebalo da najprije obavijesti sam Odbor o onome što je zatekao u tajnoj službi prilikom preuzimanja dužnosti direktora, a da zatim sumnje o nelegalnim aktivnostima procesuira prema Specijalnom tužilaštvu.

Predsjednik Odbora Milan Knežević je ocijenio da direktori tajnih službi treba da informišu Odbor o svom radu:

"Za mene, direktor ANB, direktor policije ni vojno obavještajne službe ni ministri unutašnjih poslova i odbrane, nisu autoriteti kojima ću robovati. Mi o njima dajemo mišljenje, iz naših glasova je proistekla njihova funkcija. Ovaj Odbor će biti kontrolni nad ovim organima, a oni neće nas kontrolisati nego mi njih".

Dragan Krapović, član Odbora za bezbjednost i odbranu iz Demokratske Crne Gore je najavio da će tražiti više odgovora od direktora ANB Dejana Vukšića o nezakonitom prisluškivanju javnih funkcionera koje je u prethodnom periodu sprovodila tajna služba.

"Da li je ANB primjenjivala mjere tajnog nadzora nezakonito bez odluke suda i koliko je bilo takvih aktivnosti od 2005. godine? Da li su praćeni javni funkcioneri i koliki je broj mjera sa i bez saglasnosti Vrhovnog suda? Da li je ANB zakonski uništavala podatke i informacije prikupljene tajnim nadzorom? Ko je bio direktor ANB kada su obavljan nezakonit tajni nadzor?", najavio je Krapović.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović koordinator rada bezbjednosnih službi je takođe optužio bivše rukovodstvo ANB da je izdavalo nezakonite naloge za sprovođenje tajnog nadzora nad novinarima, političarima i javnim ličnostima, ali nije precizirao ko je bio prisluškivan.

XS
SM
MD
LG