Dostupni linkovi

Kineska letjelica ušla u orbitu Marsa


Kineski model za prizamljavanje istraživačkog vozila na Mars izložen u trgovačkom centru u Pekingu, septembar, 2020.
Kineski model za prizamljavanje istraživačkog vozila na Mars izložen u trgovačkom centru u Pekingu, septembar, 2020.

Kina je 24. februara saopštila da je njena svemirska letjelica Tianwen-1 ušla u orbitu Marsa odakle će, tokom narednih mjeseci, odrediti mjesto za prizemljenje istraživačkog vozila na planetu.

Iz kineske Nacionalne svemirske službe saopšteno je da će svemirski brod provesti naredna tri mjeseca u Marsovoj orbiti prije spuštanja modula sa istraživačkim roverom koji će snimati površinu Crvene planete i istraživati je pomoću specijalnih senzora, prenosi agencija Associated Press (AP).

Sopštenje iz Kine je došlo nakon slijetanja američkog rovera Perseverance prošlog četvrtka, 18. februara u blizini kratera Jezero, nazvanom po gradu u Bosni i Hercegovini.

Prošlog četvrtka, 18. februara na Mars je uspješno spušten američki istraživački rover na područje u krater Jezero u potrazi za ostacima drevnog mikro života.

Kina je tako i zvanično postala i treća država koja je uspješno stigla do Marsa u 2021., nakon Ujedinjenig Arapskih Emirata čija letjelica je ušla u orbitu Marsa 9. februara i američkog rovera Perseverance.

Kineski rover na solarni pogon, veličine vozila za golf koristit će padobrane, raketni pogon i airbagove za spuštanje na površinu Marsa kao bi tragao za podzemnim vodama i dokazima o postojanju života.

XS
SM
MD
LG