Dostupni linkovi

Amnesty International povlači status 'zatvorenika savjesti' za Navaljnog


Aleksej Navaljni u Moskvi 20. februar

Amnesty International (AI) je potvrdio da povlači nedavno proglašenja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog "zarobljenikom savjesti" zbog njegovog navodnog zagovaranja nasilja i diskriminacije i komentara koji su uključivali govor mržnje, ali ponovio je svoju odlučnost da nastavi borbu za njegovo puštanje na slobodu.

"Amnesty International donio je internu odluku da prestane zvati Alekseja Navaljnog zatvorenikom savjesti u odnosu na komentare koje je davao u prošlosti", potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) u e-mail poruci Denis Krivošev, zamjenik direktora ureda AI za Evropu i Srednju Aziju.

"Neki od ovih komentara, koje Navaljni nije javno osudio, dolaze do granice zagovaranja mržnje, a to se kosi s AI definicijom zarobljenika savjesti", rekao je Krivošev i dodao da se Navaljni "nije javno odrekao" svojih prošlih komentara.

Iz AI su takođe napomenuli da "Navaljni, prema našim saznanjima, nije iznosio slične izjave posljednjih godina."

Krivošev je rekao da odluka AI "ne mijenja našu odlučnost da se borimo za njegovo trenutno puštanje i za okončanje njegovog politički motivisanog progona od strane ruskih vlasti".

Krivošev je dodao da Navaljni, kojeg je AI imenovao zarobljenikom savjesti nakon što je u januaru uhapšen u Moskvi, "nije počinio krivično djelo" i da je, uprkos svojoj odluci u vezi s njegovim statusom zarobljenika savjesti, "Amnesty International dostavio 200.000 potpisa ruskim vlastima zahtijevajući hitno puštanje Navaljnog."

Navaljni "je u zatvoru samo zbog istraživanja i vođenja kampanje protiv korupcije, njegovog političkog aktivizma i kritike Putinove vlade. Naša kampanja za okončanje teške nepravde počinjene Navaljnom i tolikim drugima u Rusiji se nastavlja", zaključuje se iz AI.

Navaljni (44) uhapšen je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon što je 17. januara stigao iz Berlina, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom u avgustu 2020. godine.

XS
SM
MD
LG