Dostupni linkovi

Moskovski sud odbio žalbu opozicionara Navaljnog, kažnjen i za klevetu


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni na sudu u Moskvi 20. februara 2021.

Moskovski sud potvrdio je zatvorsku kaznu opozicionom političaru Alekseju Navaljnom u vezi s presudom za pronevjeru, ali je kaznu smanjio za oko 50 dana s obzirom na odsluženo vrijeme.

Kazna je izrečena samo nekoliko sati prije nego što je drugi sud proglasio istaknutog antikorupcijskog aktivistu i kritičara Kremlja krivim za klevetu veterana iz Drugog svjetskog rata. Sud ga je kaznio s 850.000 rubalja (11.500 USD).

Navaljni je bio na sudu 20. februara kako bi se žalio na kaznu izrečenu ranije ovog mjeseca u vezi sa slučajem pronevjere iz 2014. za koji je rekao da je politički motiviran. Istaknuti aktivist za borbu protiv korupcije i kritičar Kremlja takođe se kasnije tog dana suočio s drugim sudskim ročištem u vezi s optužbama za klevetu veterana iz Drugog svjetskog rata.

Tužilaštvo je pozvalo sud da potvrdi kaznu od 2. februara, tvrdeći da je odluka o pretvaranju uslovne kazne povezane s presudom za pronevjeru u stvarno zatvorsko vrijeme bila zakonita.

Ta kazna od tri godine i šest mjeseci, s obzirom na vrijeme već provedeno u pritvoru, bila je određena na dvije godine i osam mjeseci.

"Uzimajući u obzir današnju odluku ... Navaljni će morati provesti dvije godine i šest mjeseci u zarobljeništvu s malo viška", citiran je Navaljnijev advokat Vadim Kobzev.

Navaljniju je izrečena kazna od tri godine i šest mjeseci kazne nakon što je istaknuti aktivist za borbu protiv korupcije optužen za kršenje uslovnog otpusta kada se nije prijavio vlastima u Rusiji dok se oporavljao u Njemačkoj od gotovo smrtonosnog trovanja koje je u avgustu zadobio u Sibiru. Navaljni je za svoje trovanje optužio Kremlj, što je negirano.

Pet stvari koje treba da znate o Alekseju Navaljnom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Članovi Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije, koja je provodila visoke istrage o službenoj korupciji u Rusiji, oštro su kritizirali odluku suda.

"Sudska odluka da Alekseja zadrže u zatvoru govori samo jedno. Trenutno u Rusiji ne postoji zakon", napisali su članovi osoblja fondacije na Twitteru.

Navaljni (44), najistaknutiji kritičar i politički suparnik predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je odmah po povratku iz Njemačke.

Sudu je rekao da nije u mogućnosti da se javi u moskovsku zatvorsku službu kako je zahtijevano uslovnom presudom, jer se još oporavlja.

"Ne želim puno da se pokazujem, ali cijeli svijet je znao gdje sam", rekao je Navaljni sucu. "Kad sam se oporavio, kupio sam avionsku kartu i vratio se kući."

Navaljni je rekao da ne žali zbog povratka u Rusiju, rekavši da je "snaga bila u istini".

"Naša je zemlja izgrađena na nepravdi," rekao je. "Ali deseci miliona ljudi žele istinu. I prije ili kasnije, shvatit će je."

Ruske vlasti odbile su ranije zahtjev Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) za puštanje na slobodu Navaljnog ocijenivši da nema "pravnu osnovu" i da to predstavlja "grubo miješanje" u unutrašnja pitanja Rusije.

ECHR je uputio zahtjev navodeći da postoji opasnost po njegov život.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se mjesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije 23. i 31. januara tokom kojih je policija privela više od 10.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG