Dostupni linkovi

U Španjolskoj uklonjena posljednja statua diktatora Franca


Uklanjanje statue Francisca Franca u gradu Melilla, Španjolska (23. veljače)

Posljednja statua bivšeg španjolskog diktatora Francisca Franca uklonjena je 23. veljače s gradskih vrata Melille, španjolske enklave i autonomnog grada na sjeverozapadnoj afričkoj obali.

Bez puno pompe, skupina radnika upravljala je mehaničkim kopačem i teškim bušilicama kako bi skiluna ciglanu platformu na kojoj je stajao kip, podigla ga lancima oko vrata, spakirala u omotač i stavila u kamionet.

Statua, postavljena tri godine nakon Francove smrti 1978. godine, obilježavala je njegovu ulogu zapovjednika Španjolske legije u Rimskom ratu, sukobu koji su dvadesetih godina prošloga stoljeća vodile Španjolska i Francuska protiv berberskih plemena iz planinske regije Rif u Maroku.

"Ovo je povijesni dan za Melillu", rekla je 22. veljače Elena Fernandez Trevino, zadužena za obrazovanje i kulturu u enklavi, nakon što je lokalna skupština izglasala uklanjanje statue, ističući da je to "jedini kip posvećen diktator koji je još uvijek u javnoj sferi u Europi".

Samo je krajnje desničarska stranka Vox glasala protiv tog poteza, tvrdeći da je statua slavila Francovu vojnu ulogu, a ne njegovu diktaturu, pa se ne bi trebao primjenjivati Zakon o povijesnom sjećanju, statut iz 2007. godine kojim se traži uklanjanje svih simbola povezanih s Francovim režimom.

Španjolska vlada izvršila je uklanjanja nekoliko povijesno poznatih ljudi pomoću ovog zakona, uključujući preuzimanje ljetne palače bivšeg diktatora od njegovih nasljednika u rujnu 2020.

Ekshumacija španskog diktatora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

XS
SM
MD
LG