Dostupni linkovi

Porodica španskog diktatora Franka mora vratiti skupi ljetnjikovac


Španski diktator Fransisko Franko drži govor u Bilbau 1939.
Španski diktator Fransisko Franko drži govor u Bilbau 1939.

Sud u sjeverozapadnoj Španiji je proglasio da ljetnjikovac koji je koristio pokojni španski diktator Francisko Franko pripada državi i da ga njegova porodica mora vratiti, javlja BBC.

Sudija je presudio da palata Pazo de Meirás, koja je data Franku 1938. dok je bio na čelu države, nije njegovo vlasništvo i da stoga mora biti vraćena državi.

General Franko je vladao Španijom od 1939. do 1975.

Njegovi nasljednici su istrajno pokušavali na sudovima da brane njegovo nasljeđe. Prošle godine su izgubili pravnu bitku sa španskom vladom koju vode socijalisti. Sporili su se oko zadržavanja Frankovih posmrtnih ostataka u mauzoleju kod nacionalnog spomenika u blizini Madrida zvanog Dolina palih.

Iznošenje kovčega diktatora Franka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Pozadina spora oko palate ljetnjikovca počinje 2018. kada su je unuci diktatora dali na prodaju po cijeni od 8 miliona eura što je izazvalo negodovanje javnosti. Vlasti u Korunji, galicijskoj provinciji u kojoj se nalazi imovina, pokrenule su pravni spor.

Izgrađena između 1893. i 1907. godine, prvobitno je bila u vlasništvu porodice španske spisateljice Emilije Pardo Bazán.

Stvari su se intenzivirale 2019. godine, kada je španska vlada podnijela pravni zahtjev za vlasništvo nad palatom, tvrdeći da je službena prodaja kojom je 1941. godine formalno prenesen imetak na ime generala Franka i njegove supruge bila prevara.

Iako su vladu podržale lokalne i regionalne vlasti, Frankovo šestero unučadi tvrdilo je da je prodaja 1941. bila ispravna.

Njegov unuk Francis Franko optužio je vladu da je pokušala "uzvratiti" porodici Franko jer nije odustala od spora oko posmrtnih ostataka pokojnog diktatora.

Ekshumacija španskog diktatora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

XS
SM
MD
LG