Dostupni linkovi

Argentina poziva liječničku komisiju da donese odluku o smrti Maradone


Diego Maradona (fotoarhiv)
Diego Maradona (fotoarhiv)

Argentinsko javno tužiteljstvo sazvat će medicinsku komisiju 8. ožujka koja treba odlučiti je li nogometna legenda Diego Maradona bio pravilno liječen prije svoje smrti, rekli su pravni izvori 23. veljače.

Slavni Argentinac umro je od srčanog udara 25. listopada 2020., nekoliko tjedana nakon što je operiran na mozgu zbog krvnog ugruška.

Istražitelji pokušavaju utvrditi je li bilo nepažnje tijekom liječenja Maradone.

Devetero stručnjaka bit će pozvano 8. ožujka, uključujući i medicinske eksperte koji su sudjelovali u obdukciji tijela Maradone.

Javni tužitelj u San Isidru, predgrađu glavnog grada Buenos Airesa, također je pozvao još dva svjedoka da se 25. veljače pojave pred istražiteljima - koordinatora za njegu i ljekara koji je bio zadužen za koordinaciju kućnog liječenja Maradone u danima prije nego što je umro.

Još pet osoba, uključujući neurokirurga Leopolda Luquea i psihijatricu Agustinu Kosačov, već je pod istragom zbog mogućeg ubojstva iz nehata.

Posljednje dvoje ljudi uključenih u istragu bili su članovi WhatsApp chat grupe koja je raspravljala o Maradoninom liječenju, javili su lokalni mediji.

Dvije Maradonine kćerke - Giannina (31) i Jana (24) također će se pojaviti pred tužiteljima 25. veljače.

One su optužile Luquea da je odgovoran za pogoršanje zdravlja Maradone, navodi AFP.

Prva obdukcija provedena onog dana kada je Maradona umro otkrila je da je imao tečnost u plućima s akutnom srčanom insuficijencijom izazvanom bolešću srčanih mišića što otežava pumpanje krvi. Njegovo srce bilo je dva puta veće od normalnog.

Maradona je imao probleme s jetrom, bubrezima, kao i kardiovaskularne tegobe. Tijekom života borio se sa zavisnošću od kokaina i alkohola, podsjeća AFP.

Odlazak Maradone, umetnika fudbala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

XS
SM
MD
LG