Dostupni linkovi

Zašto se lome koplja oko Maradoninog nasljedstva od 90 miliona dolara?


Žalost u Argentini zbog smrti Maradone
Žalost u Argentini zbog smrti Maradone

Smrt Diega Maradone izazvala je izljev tuge širom svijeta. Sada dolazi do borbe za dio složenog nasljeđa nogometne legende, od njegovih dresova do luksuznih automobila, autorskih prava, pa čak i amfibijskog tenka koji je imao.

Slično kao i život nogometnog idola, postupak nasljeđivanja vjerojatno će biti neuredna afera u kojoj će sudjelovati osmero djece od šest različitih partnerica, a koji su nasljednici kako njegove imovine tako i njegove nematerijalne baštine.

“Maradona, koji je umro u 25. novembra 2020. u 60. godini od srčanog zastoja, imao je četvero djece u Argentini, jedno u Italiji iz vremena Napolija i troje na Kubi kad se nastanio na otoku kako bi se podvrgao liječenju ovisnosti”, izjavio je njegov advokat Matías Morla.

Odlazak Maradone, umetnika fudbala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Zaradio milione, šta je ostalo?

Svađe između bivših partnera i Maradonine djece stalna su tema njegova života na društvenim mrežama i argentinskim televizijskim kanalima.

“U konkretnom slučaju Maradone, razveden je i ima osmero djece, pa je nasljedstvo podijeljeno s osmero u procesu nasljeđivanja. To će biti složen proces”, rekao je Reutersu Martín Apolo, advokat iz Buenos Airesa.

Proces može trajati 90 dana u uobičajenom ostavinskom postupku, zakonskom roku za predstavljanje nasljednika i vjerovnika, iako je Apolo ocijenio da bi to moglo biti mnogo duže s obzirom na vjerojatnost da će se pojaviti “unutarnje nesuglasice” i da će oportunisti tražiti isplatu.

“U ovakvim slučajevima, to može trajati vječno”, rekao je Apolo.

Imovina svjetskog prvaka, koji je u vrijeme smrti bio trener argentinskog kluba Gimnasia y Esgrima, sastoji se od nekretnina, automobila, ulaganja i dragulja koje je dobivao u različitim zemljama tokom svoje karijere. Maradona je igrao i trenirao u Argentini, Španjolskoj, Italiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bjelorusiji i Meksiku. Ne postoji utvrđena vrijednost bogatstva zvijezde. Celebrity Net Worth procjenjuje njegovu neto vrijednost u trenutku smrti na 500.000 američkih dolara, iako ocjenjuje da je tokom karijere zaradio milione od ugovora s različitim timovima i sponzorstava s brendovima kao što su Hublot, Puma i Coca-Cola.

Maradona je u Dubaiju dobio na poklon dva luksuzna automobila kada je radio kao tehnički direktor nogometnog kluba Fujairah i amfibijski “tenk” HUNTA Overcomer, vozilo koje može "plutati po vodi", za vrijeme dok je bio počasni predsjednik bjeloruskog kluba Dynamo Brest. Također je posjedovao škole nogometa koje nose njegovo ime u Kini, razne investicije na Kubi i firme u Italiji. Argentinski playmaker, poznat kao “Dios” zbog svojih božanskih vještina na nogometnom igralištu i “Pelusa” zbog svoje kose koja je bila poput grive, ima vrijedan imidž i nakon smrti.

“Ovdje bi najvažniji baština mogla biti prava na fotografije, također i sve njegove dresove. Koliko vrijedi dres koji je nosio u finalu Svjetskog kupa? Koliko biste za njega platili na dražbi?”, pita se advokat Apolo. Španjolski list Marca navodi kao primjer da je Maradona imao ugovor i s kompanijama Konami i EA Sports, tvorcima igara PES i FIFA.

Maradonina porodica posljednjih je godina prošla kroz nekoliko sporova, uključujući suđenje s bivšom partnericom Claudiom Villafañe zbog utaje poreza, proceduralne prijevare i pronevjere 458 predmeta iz njegove nogometne prošlosti. Njegova porodica i djeca pozivali su na jedinstvo posljednjih sedmica prije njegove smrti nakon što je Maradona podvrgnut operaciji mozga kako bi se uklonio krvni ugrušak.

“Moramo biti jedinstveniji nego ikad, nadamo se da ćemo to učiniti jednom zauvijek sada kad njega više nema”, rekao je Walter Machuca, jedan od Maradoninih nećaka, za argentinski TyC Sports, a prenio Reuters.

Koliko djece ima Maradona?

Tokom života službeno je priznao petoro. Prvo, Dalma i Giannina, su iz braka s Claudijom Villafañe, koje su danas majke Rima, odnosno Benjamina, njegovih unuka. Godine 2013. dobio je Diega Fernanda s bivšom partnericom Verónicom Ojede. Godine 2014. priznao je Janu, rođenu 1996. koju je rodila Talijanka Valeria Sabalain. A 2016. učinio je isto s Diegom Sinagrom Maradonom, poznatijim kao Diego Maradona Junior, koji je rođen u Napoliju prije 32 godine i plod je veze s Talijankom Christianom Sinagrom. Ali, i drugi su podnijeli zahtjev za očinstvom protiv Maradone, uključujući, prema riječima njegovog advokata, najmanje troje na Kubi, gdje je Maradona proveo godine u programu rehabilitacije od droga.

Bijesan zbog spora s kćerkom Gianninom prošle godine, zaprijetio je da će sve svoje bogatstvo, uključujući nekretnine, luksuzne automobile i sponzorske ugovore, donirati u dobrotvorne svrhe, kako je izvijestio AFP.

Prema argentinskom zakonu, međutim, osoba može darovati samo petinu svoje imovine. Najmanje dvije trećine moraju biti prepuštene supružniku ili potomstvu preminulog. Jedini način na koji ih je Maradona mogao ostaviti bez ičega je bilo darovanje svog bogatstva dok je bio živ ili ako ga je potrošio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG