Dostupni linkovi

Umro Dijego Maradona


U sredu je umro slavni argentinski fudbaler Dijego Maradona (60) od posledica srčanog udara, saopštio je njegov advokat, prenosi Rojters.

"Fudbalski savez Argentine i predsednik Klaudio Tapija izražavaju najdublju tugu zbog smrti naše legende Dijega Armanda Maradone. Zauvek ćeš biti u našim srcima", naveo je Savez na Tviteru.

Predsednik Argentine Alberto Fernandes proglasio je trodnevnu žalost zbog Maradonine smrti.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena je 2. novembra primljen u bolnicu u La Plati zbog anemije, dehidratacije i naznaka depresije, a detaljnim pregledima utvrđeno je krvarenje u mozgu i 4. novembra je hitno operisan.

Legendarni fudbaler Boke juniors, Barselone i Napolija je po otpuštanju iz bolnice bio u stabilnom stanju, prema rečima lekara, ali je tada navedeno da će ići na lečenje od zavisnosti od alkohola.

Odlazak Maradone, umetnika fudbala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Maradona je sa reprezentacijom Argentine osvojio Svetsko prvenstvo 1986. godine. Od 1977. do 1994. godine odigrao je 91 utakmicu za Argentinu i postigao 34 gola.

On je sa Napolijem osvojio dve šampionske titule, Kup Italije, Kup Uefa i Superkup Italije.

Sa Bokom je osvojio titulu u Argentini, a sa Barselonom titulu, Kup i Superkup.

Kao čuvena desetka reprezentacije Argentine bio je poznat po driblingu, lepim golovima, ali i "Božjoj ruci", kada je 22. juna 1986. godine rukom postigao gol protiv Engleske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva na kome je Argentina trijumfovala.

Maradona je tada bio na vrhuncu slave, a mnogi smatraju da je na toj utakmici dao jedan od najlepših golova u istoriji fudbala.

Slavni argentinski as driblao je celu protivničku ekipu Engleske pred 115.000 gledalaca na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju.

Maradona je posle meča rekao da je gol postigao "malo glavom, malo božjom rukom", priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

U bogatoj karijeri igrao je za Sevilju i Newll’s Old Boys, a bio je i selektor argentinske reprezentacije.

Smatraju ga jednim od najboljih, a neki i najboljim fudbalerom svih vremena.

Sportski svet se oprašta od Maradone

Brojni bivši i sadašnji sportisti i mnogi klubovi opraštaju se od legendarnog Maradone.

"Izgubio sam dragog prijatelja, a svet je izgubio legendu. Nadam se da ćemo jednog dana zajedno igrati fudbal na nebu", naveo je bivši brazilski fudbaler Pele.

Maradona i Pele
Maradona i Pele

Maradonin bivši klub Napoli objavio je fotografiju nasmejanog Argentinca uz poruku: "Uvek u našim srcima. Ćao Dijego".

"Svi čekaju naše reči. Ali kojim bismo rečima mogli da opišemo bol koji osećamo? Ovo je vreme za suze. Posle toga će doći vreme za reči", naveo je Napoli.

Uz fotografiju u dresu Barselone, taj španski klub zahvalio je Maradoni na svemu što je učinio za klub.

Brazilski fudbaler Nejmar objavio je sliku iz mlađih dana kako stoji zagrljen sa Maradonom, uz poruku: "Počivaj u miru, legenda fudbala".

Od Maradone se oprostio i njegov bivši klub Boka Juniors, jedan od najboljih tenisera sveta Rodžer Federer, Real Madrid, kao i Partizan i Crvena zvezda.

"Odlaze veliki, legendarni El Pibe de Oro Dijego Armando Maradona", naveo je Partizan.

"Protivnički fudbaler kojem je Marakana aplaudirala. Bila je čast biti Vaš rival na terenu. Počivajte u miru", navela je Crvena zvezda.

XS
SM
MD
LG