Dostupni linkovi

Uhapšena supruga meksičkog narko bosa Joaquina Guzmana 'El Chapa'


Emma Coronel Aispuro optužena je za udruživanje radi krijumčarenja kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD-u, a danas treba da izađe pred saveznog sudiju.
Emma Coronel Aispuro optužena je za udruživanje radi krijumčarenja kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD-u, a danas treba da izađe pred saveznog sudiju.

Emma Coronel Aispuro, supruga bivšeg šefa meksičkog narkokartela Joaquina Guzmana, poznatog kao "El Chapo", uhapšena je u američkoj državi Virdžiniji pod sumnjom da je umješana u mrežu rasturanja droge, saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD-a.

Njen suprug suosnivač kartela Sinaloa i svojevremeno smatran za najmoćnijeg narko dilera na svijetu osuđen je u julu 2019. na doživotni zatvor u SAD i izdržava kaznu u zatvoru u američkoj državi Kolorado.

Kartel Sinaloa je prema američkim zvaničnicima bio najveći snadbjevač droge u SAD.


Aispuro (31) ima američko-meksičko državljanstvo i optužena je za udruživanje radi krijumčarenja kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD-u, a danas treba da izađe pred saveznog sudiju.

U sudskim dokumentima se navodi da je ona pomagala Guzmanu, koji je 25 godina bio lider narkokartela Sinaloa, u njegovom bjekstvu iz meksičkog zatvora Altiplano kroz tunele 2015. godine.

Američke vlasti ističu da je ona planirala novo Guzmanovo bjekstvo iz zatvora, nakon što je on ponovo uhapšen 2016. godine.

Guzman je trenutno u zatvoru s maksimalnim osiguranjem u američkoj državi Kolorado.

U februaru 2019. godine Velika porota proglasila je Guzmana krivim po svih deset tačaka optužnice, uključujući učešće u kriminalnoj organizaciji, proizvodnju i međunarodnu distribuciju kokaina i heroina, pranje novca i upotrebu vatrenog oružja.

Izručen je u SAD početkom 2017. godine kako bi se suočio s optužbama. U sklopu dogovora s Meksikom o izručenju, Sjedinjene Američke Države su odbacile mogućnost smrtne kazne.

XS
SM
MD
LG