Dostupni linkovi

Vlada SAD želi zapleniti oko 12 milijardi dolara imovine El Čapa


Američka vlada namerava da zapleni oko 12,6 milijardi dolara imovine meksičkog narko dilera Hoakina Gusmana poznatijeg kao El Čapo

Američka vlada namerava da zapleni oko 12,6 milijardi dolara imovine meksičkog narko dilera Hoakina Gusmana poznatijeg kao El Čapo.

To je iznos koji je stekao narko kartel dok je El Čapo bio na njegovom čelu.

Tužilac suda u Bruklinu istakao je da je ovlašćen da traži zaplenu imovine i dobara koji su stečeni krivičnim delima za koji se tereti El Čapo i koji su povezani sa švercom droge.

Prema računici tužilaštva, vođa narko kartela je tokom 25 godina, stekao 11,8 milijardi dolara od prodaje kokaina, 846 miliona dolara od marihuane i 11 miliona dolara od heroina.

Taj novac je opran i upotrebljen za plaćanje saradnika i zaposlenih u kartelu, kao i nabavljača i opreme za komunikacije. Tim novcem su kupljeni i avioni i podmornice koji su korišćeni za šverc droge.

Neimenovi bivši saradnik El Čapa izjavio je na sudu da je narko bos živeo luksuzno 90-ih godina kada je posedovao četiri aviona, kuće na mnogim plažama, razna imanja širom Meksika, kao i rezidenciju u Akapulku.

Sada se ne zna da li bivši narko bos i dalje poseduje istu imovinu posle hapšenja u januaru 2016. godine i da li je deo imovine prebacio na porodicu i prijatelje.

Zahtev tužilaštva podnet je pred saslušanje zakazano za 17. jul na kojem treba da bude izrečena kazna El Čapu kojem preti doživotni zatvor.

Posle nekoliko meseci suđenja, porota suda u Njujorku proglasila je 12. februara meksičkog narko bosa krivim.

El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

Vođa narko kartela Sinaloa uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dugi tunel.

U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narko bos Pablo Eskobar i da je imao uticaj kao čuveni američki gangster Al Kapone.

Tačan datum rođenja Gusmana nije poznat, jer se pominju dva datuma - 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak "el chapo" (čapo - nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetara.

XS
SM
MD
LG