Dostupni linkovi

Hamnei: Iran bi mogao obogaćivati uran do 60 posto


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je u ponedjeljak 22. februara da bi Islamska Republika mogla pojačati obogaćivanje urana na 60 posto ako je potrebno, obećavajući da "neće odustati od nuklearnog pitanja", prenosi Agencija Franss Press (AFP).

To bi bilo daleko iznad granice od 3,67 posto, koju je Iran prihvatio prema nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama 2015. godine, ali ipak još uvijek niže od oko 90 posto potrebnih za izradu atomske bombe.

Iran je u više navrata negirao da želi graditi nuklearno oružje, a stav je Hamnei ponovio u komentarima objavljenim na njegovom službenom web sajtu u ponedjeljak.


Primjedbe vrhovnog vođe došle su u vrijeme kada Teheran, američki predsjednik Joe Biden i evropske sile pokušavaju spasiti problematični nuklearni sporazum.

Dogovor je bio na rubu kolapsa otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano iz Sporazuma povukao Sjedinjene Američke Države (SAD) 2018. godine, ponovno uvodeći sankcije Iranu.

Teheran je odgovorio godinu dana kasnije postepeno napuštajući svoje obaveze preuzete sporazumom.

Hamnei je izjavio da iranski limit obogaćivanja urana neće biti 20 posto i da će ići do tačke koja im je potrebna i koju zahtijeva njihova zemlja.

Dodao je da bi Iran mogao povećati obogaćivanje urana do 60 posto za pogonsko gorivo i u druge svrhe.

“Islamska Republika nikada nije popuštala u nuklearnom pitanju i mi ćemo nastaviti ići putem koji naša zemlja zahtijeva danas i sutra”, izjavio je iranski vrhovni čelnik, a prenosi AFP.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine ograničio je obogaćivanje Irana na 3,67 posto, između ostalih ograničenja, u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija.

Hamnei je rekao da su SAD napustile dogovor i naglasio da se suspendirane iranske obveze mogu poništiti.

Američki predsjednik Joe Biden je signalizirao spremnost za oživljavanje sporazuma, ali insistira na tome da se Iran prvo vrati svim nuklearnim obvezama, dok Teheran zahtijeva da Vašington poduzme prvi korak ukidanjem sankcija.


Iranski parlament je krajem prošle godine zahtijevao od Teherana da ograniči neke inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako sankcije ne budu ukinute.

XS
SM
MD
LG