Dostupni linkovi

Picula: Situacija oko izbora u Nikšiću oslikava 'polarizovanu političku scenu'


Izvestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula ocenio je da situacija nastala oko održavanja lokalnih izbora u Nikšiću, oslikava
„izrazito polarizovanu političku scenu i uzrokuje dodatne nestabilnosti”.

“Sve nepravilnosti sumnje valja što pre ukloniti, vredi razmotriti mogućnost da se lokalni izbori u svim jedinicama održavaju u isto vreme“, izjavio je Picula na spoljnopolitčkom odboru Parlamenta gde se raspravljalo o nacrtu njegovog izveštaja o Crnoj Gori.

I američka ambasada u Podgorici reagovala je zbog tenzija u Nikšiću,
ocenivši da građani Crne Gore trebaju biti svesni da pojednici "žele da ugroze njenu demokratiju i da takve pokušaje treba osuditi".


U toku rasprave Picula je pozdravio odlaganje glasanja o izmenama Zakona o tužilaštvu. On je priznao da su prošlonedeljna dešavanja u Crnoj Gori oko ovog zakona uticala i na ton današnje rasprave u Evropskom parlamentu.

“Sa zanimanjem smo pratili događaje protekle sedmice u Skupštini koji bi
drugačijim ishodom svakako uticali na ton današnje rasprave“, naglasio je Picula u odgovoru pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

On je pozvao podgoričke vlasti da se u najskorijem roku uhvate u koštac s pitanjima nezavisnosti, profesionalnosti, odgovornosti i učinkovitosti sudija u skladu sa preprukama GRECO-a. On je takođe istakao da Crna Gora već poseduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske tako i tužilačke nezavisnosti ali ih treba primjenjivati i nadograđivati.

"Vanrednim postupcima se ne sme dovoditi u pitanje i onako ograničeni dosadašnji napredak u području vladavine prava i borbe protiv korupcije.
Isto vredi za reformu javne uprave koju svakako treba nastaviti i temeljiti na stručnosti, ali i za postizborno kadriranje gde treba izbjegavati politički revanšizam“, naglasio je Picula.

U Nikšiću lokalni izbori ili 'borba za državu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00

Nacrt izveštaja o Crnoj Gori čiji je autor Tonino Picula naglašava “ozbiljnu zabrinutost” zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, a odgovorne institucije se pozivaju da poboljšaju dosadašnje rezultate zemlje u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama.

Ovaj izveštaj će biti izglasan na spoljnopolitčkom odboru 13. aprila, a kasnije u toku godine i na Plenarnoj sednici, kada dobija verziju Rezolucije Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG