Dostupni linkovi

Ambasadorka SAD: Pojedinci žele da ugroze demokratiju u Crnoj Gori


Ambasadorka Sjedinjenih Država u Crnoj Gori Judy Rising Reinke
Ambasadorka Sjedinjenih Država u Crnoj Gori Judy Rising Reinke

Ambasadorka Sjedinjenih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) rekla je povodom tenzija u Nikšiću, gdje su zakazani lokalni izbori za 14. mart da građani Crne Gore trebaju biti svjesni da pojednici "žele da ugroze njenu demokratiju i da takve pokušaje treba osuditi".

“Znam da ste svi zabrinuti zbog povećanih tenzija u Nikšiću, napada na pojedince i institucije motivisane etničkim i nacionalnim afilijacijama koje ugrožavaju demokratske vrijednosti. Treba ih osuditi”, rekla je Rajzing Rajnke, koja je iskazala i solidarnost sa muslimanskom zajednicom zbog slučaja nikšićke džamije na kojoj su nedavno osvanuli natpisi "Srebrenica”, “Turci”, krst sa četiri ocila, a na ogradi i natpis "Nikšić biće Srebrenica".

“Ti napadi ekstremnih aktera trebaju biti osuđeni uoči izbora u Nikšiću. Crnogorski građani trebaju da budu svjesni da određeni pojedinci žele da ugroze demokratiju u Crnoj Gori”, rekla je Rajzing Rajnke.

Učestvujući na okruglom stolu o zaključcima i preporukama ENEMO međunarodne posmatračke misije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta, američka ambasadorka je ocijenila da je za Crnu Goru od presudne važnosti da sprovede izborne reforme.

“Treba utvrditi oblasti u kojima je potrebno poboljšanje i to je prvi korak da bi se sprovele neophodne izborne reforme. Vladajuće partije i opozicija moraju da se sastanu i da sarađuju, to će biti naporan posao i potrebne su “žrtve” sa obije strane”, rekla je Rajzing Rajnke.

Šef misije ENEMO Đanluka Pasareli (Gianluca Passarelli) je rekao da je jedan od ključnih zaključaka ENEMO misije je da su odredbe Izbornog zakona uglavnom u skladu sa međunarodnim standardima, ali da su primijećeni nedostaci koji se tiču glasačkog prava, pravnog okvira za izbore, rada medija i odredbi o vođenju kampanja.

“Po ENEMO-u, preklapanje postojećih zakona koji sadrže kontradiktorne odredbe ostavljaju prostor za zloupotrebu i treba ih rešavati i kroz Zakon o izboru poslanika”, kazao je Pasareli.

Stvaranje uslova za fer i slobodne izbore su prioritet novog saziva parlamenta, a konkretni koraci su već preduzeti, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, koji je podsjetio da je krajem decembra donijeta odluka o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

U Nikšiću lokalni izbori ili 'borba za državu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00

“Rok za završetak rada tog odbora je 30. jun, a njegovo ekipiranje članovima iz vlasti i opozicije na paritetnoj osnovi se uskoro očekuje”, kazao je Bečić.

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) je ocijenila da su izbori 30. avgusta generalno bili slobodni, pravični i konkurentni uprkos previše napetom političkom okruženju u predizbornom periodu i izazovnim okolnostima pandemije.

Na izborima 30. avgusta se u Crnoj Gori promijenila vlast prvi put u poslednje tri decenije, pa je do tada vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) prešla u opoziciju. Većinu glasova osvojile su tri koalicije predvođene Demokratskim frontom (DF), Demokratama i građanskim pokretom URA, koje sada u parlamentu zajedno imaju 41 od 81 poslanika.

XS
SM
MD
LG