Dostupni linkovi

Picula za RSE: Crna Gora da izbegava odluke koje usporavaju članstvo u EU


Tonino Picula. izvestilac za Crnu Goru u Evropskom Parlamentu.

Izvestilac za Crnu Goru u Evropskom Parlamentu (EP), Tonino Picula je komentarišući moguće izmene Zakona o tužilaštvu, ocenio da je očigledno da se radi o želji nekih aktera iz crnogorske vladajuće većine “da pokrenu određene promene u skladu sa njihovim predizbornim najavama”.

“U fokusu trebaju biti rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a ne ad hoc rastakanje institucija i zamjenski politički obračuni. Treba izbegavati odluke koje ne uključuju sveobuhvatne konsultacije i sve relevantne aktere, jer to može samo dodatno rasplamsati kronične političke podele u državi i usporiti dosadašnji ritam pristupnog procesa prema članstvu u EU”, poručio je Picula u izjavi za RSE upozorivši da tako nešto sigurno nije u interesu građana Crne Gore koji izuzetno pozitivno percipiraju evropsku perspektivu svoje zemlje.

Ovi komentari Tonino Picule dolaze nakon što je nova parlamentarna većina, 3. februara je najavila da će ukinuti postojeći Zakon o tužilaštvu i donijeti novi. Cilj je, kako su obrazložili, da se sprovedu smjene u tužilaštvu jer smatraju da sa postojećim tužiocima borba protiv kriminala i korupcije nije moguća.

Izvestilac za Crnu goru u Evropskom Parlamentu je poručio da treba napraviti razliku između ishitrenih odluka i funkcioniranja već uspostavljenih mehanizama razvijanih tokom godina u saradnji sa EU i Venecijanskom komisijom. “Ti mehanizmi bitno naglašavaju potrebu za nezavisnim sudstvom i dosljednu trodiobu vlasti”, poručio je Tonino Picula.

Inače, i premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić je upozorio u utorak, 16 februara, da prilikom usvajanja izmena Zakona o državnom tužilaštvu, CG mora uvažiti mišljenje Evropske unije (EU), jer bi, prema njemu, suprotno značilo da je Crna Gora prešla „crvenu liniju“ u pregovorima sa EU.

EU je u više navrata kritikovala nameru nove skupštinske većine, pozivajući vlast da ne ide nazad sa reformama.

XS
SM
MD
LG