Dostupni linkovi

Kontingent ‘Astra-Zeneka’ vakcina stigao u Srbiju


Bočica "Astra-Zeneka" vakcine

Prvi kontingent od 150.000 doza vakcina protiv virusa korona britansko-švedskog proizvođača "Oksford Astra-Zeneka" stigao je u Srbiju u nedelju ujutro.

Avion sa vakcinama sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" oko 8 sati, a na aerodromu ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osim Vučića, na dočeku su bili i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud i otpravnik poslova Ambasade Indije Vidžej Kumar.

Predsednik Srbije je izjavio da su ove vakcine obezbeđenje trilateralnim razgovorima u kojima su učestvovali predstavnici Srbije, Velike Britanije i Indije. On zahvalio britanskoj ambasadorki i otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

"Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije. Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas", rekao je Vučić.

Radujem se što sam ovde i što vidim dolazak vakcina „Oksford-Astra Zeneka“, rekla je ambasadarka Šan Meklaud na konferenciji za medije u Beogradu.

„Vakcinisati svet znači globalni trud. Radujem se što će ove vakcine uskoro biti dostupne širom sveta“, rekla je Meklaud.

Otpravnik poslova Ambasade Indije Vidžej Kumar je rekao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je nabavila ove vakcine iz Indije.

„Indijski premijer Nareda Modi je u nekoliko prilika da će Indija svoje proizvodne kapacitete staviti na raspolaganje i drugim zemljama“, rekao je Kumar.

Posle ove isporuke Srbija postaje jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj će građani moći da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona - američko-nemačke "Fajzer-Biontek", ruske "sputnjik", kineske "Sinofarm" i britansko-švedske "Astra -Zeneka".

Vakcina ovog proizvođača je krajem januara odobrena u Evropskoj uniji EU).

Vučić: Vakcine iz COVAX programa u martu ili aprilu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi Srbija iz međunarodnog COVAX mehanizma mogla da dobije prve vakcine krajem marta ili početkom aprila.

„Ali pre nego što stignu vakcine iz COVAX programa mi ćemo svakako vakcinisati i revakcinisati 1,1 ili 1,2 miliona ljudi. To je 20 posto punoletnog stanovništva“, rekao je Vučić.

Očekuje se da će u Srbiju u nedelju stići i novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine "Sputnjik", što je ranije najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je Srbija potpisala novi ugovor sa kompanijom "Fajzer-Biontek", tako da će u Srbiju u drugom kvartalu umesto 500.000 vakcina, stići 1,2 miliona, a u trećem umesto 400.000 - 1,19 miliona doza vakcina.

U Srbiju je do sada stiglo najviše kineskih vakcina "Sinofarm" - milion i po doza.

XS
SM
MD
LG