Dostupni linkovi

U Srbiji drugu dozu vakcine primilo 420 hiljada ljudi


Vakcinisanje protiv korona virusa u Beogradu
Vakcinisanje protiv korona virusa u Beogradu

Za vakcinaciju protiv COVID-19 u Srbiji se prijavilo više od 1.060.000 građana, dato je više od 1.135.000 vakcina, od čega su 420.000 druge doze, rekao je za RTS direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

"Samo danas i sutra ćemo imati 100.000 građana koji će se vakcinisati bilo prvom ili drugom dozom", naveo je Jovanović u subotu 20. februara.

On je rekao da se pozivaju građani po prioritetima koje je odredio Institut za javno zdravlje "Batut".

"Prvo pozivamo građane koji su stariji od 75 godina i mislim da ćemo za ovaj vikend sve građane iz te prioritetne grupe pozvati i oni će biti vakcinisani. Zatim se pozivaju građani iz grupe od 65 do 74 godine", izjavio je Jovanović.

Prema njegovim rečima prioritet su i zdravstveni i prosvetni radnici, a da su posle njih na redu i mlađi od 65 godina.

"Mislim da smo u manjim lokalnim samoupravama već spremni da od naredne nedelje krenemo sa vakcinisanjem tih mlađih", dodao je.

Prema njegovim rečima za svakog ko se vakcinisao čuva se druga doza koju dobija posle tri nedelje.

Jovanović je objasnio da postoji nekoliko načina za dobijanje potvrde o primanju druge doze vakcine.

"Prilikom vakcinacije, građanima se daje ta potvrda u papirnoj formi. Ona se automatski šalje na imejl adresu koju su građani saopštili prilikom vakcinacije“, rekao je Jovanović.

Kako je objasnio, pošto ima građana koji nisu ostavili imejl ili nisu uzeli potvrdu ili je izgubili, tokom naredne nedelje biće napravljena elektronska usluga na portalu e-Uprave, tako da će svako moći da poruči da ta potvrda dođe na imejl.

U Srbiji se građani od 11. januara prijavljuju za vakcinaciju preko portala e-Uprave https://euprava.gov.rs/usluge/6224, a od 14. januara i pozivom na telefonski broj 0800 222 334.

XS
SM
MD
LG