Dostupni linkovi

U nedelju u Srbiju stižu vakcine AstraZeneca


Vakcine kompanije AstraZeneka

U nedelju, 21. februara, u Srbiju će biti dopremljene vakcine protiv korona virusa britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneka (AstraZeneca).

Iz Predsedništva Srbije je saopšteno da će pošiljku na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu u 8 sati dočekati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u petak, 19, februara, za RTL rekao da u nedelju stiže prvih 150 hiljada doza vakcine AstraZeneca.

Vakcina koju je kompanija AstraZeneka proizvela u saradnji sa Univerzitetom Oxford odobrena je u EU krajem januara.

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je preporuku da se vakcina odobri 29. januara.

EMA je ranije objavila da se dozvola odnosi na upotrebu među populacijom starijom od 18 godina.

U Evropskoj uniji su prethodno odobrene dve vakcine protiv korona virusa - kompanije Fajzer/Biontek ( Pfizer/Biontech) i kompanije Moderna.


U Srbiju je do sada najviše stiglo kineskih vakcina kompanije Sinofarm(Sinopharm) - 1,5 milion doza. Imunizacija se obavlja i ruskom vakcinom Sputnjik V(Sputnik V), kao i američko-nemačkom Fajzer .

Ruska i kineska vakcina Sputnjik V i Sinofarm do sada nemaju odobrenje Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencija za lekove.

Rusija je u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno telo odobrilo vakcinu Sputnjik V. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije, jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Sputnijk V dosad je odobrilo 15 država, uključujući Argentinu, Mađarsku i Ujedinjene Arapske Emirate. Među tim državama je i Srbija, gde je upotreba ove vakcine počela 6. januara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je, u petak 19. februara, da je potpisana promena ugovora, odnosno, novi ugovor sa američko-nemačkom kompanijom FajzerBiontek (Phizer-BioNTech), po kom će Srbiji u drugom kvartalu godine biti isporučena 1,2 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a u trećem još 1,19 miliona.

XS
SM
MD
LG