Dostupni linkovi

Počela izborna tišina uoči ponovljenih izbora u Srebrenici i Doboju


Srebrenica i Doboj (fotoarhiv)

Izborna tišina uoči ponovljenih lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici počela je jutros, 20. februara i trajaće do sutra, 21. februara, do zatvaranja biračkih mjesta u 19 časova, saopšteno je iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti tokom glasanja, 2. februara CIK BiH je donio odluku o ponovnom glasanju za načelnika i skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih i dva za glasove u odsustvu), te za gradonačelnika Doboja i gradsku skupštinu na 89 biračkih mjesta.

Neregularnosti koje je utvrdio CIK, kada je riječ o Srebrenici, u najvećoj mjeri se odnose na glasanje bez važećih dokumenata države BiH ili sa nevažećim identifikacionim dokumentima, te na krivotvorenje potpisa glasača.

U Srebrenici su se, kako je utvrdio CIK, prijavljivali ljudi rođeni u Srbiji, koji nikada nisu živjeli na području ove opštine. U takvu dokumentaciju uvid je imala i Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u inicijativu "Moja adresa: Srebrenica" izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što nisu poništeni kompletni rezultati, uključujući glasove putem pošte.

Tvrdeći da nije ispoštovano demokratsko pravo građana da biraju i budu birani, inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" je 15. februara potvrdila odluku o bojkotu izbora navodeći da je CIK donio, "za Bošnjake nepravednu i nepotpunu odluku o poništavanju glasova samo s redovnih biračkih mjesta".

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, ponovljeni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

XS
SM
MD
LG