Dostupni linkovi

Bošnjaci najavili da će bojkotovati ponovljene izbore u Srebrenici


Srebrenica
Srebrenica

Članovi Inicijative ‘’Moja adresa Srebrenica’’ donijeli su odluku da će Bošnjaci iz Srebrenice bojkotovati ponovljene izbore u tom gradu, zakazane za 21. februar, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Alija Tabaković, kandidat za načelnika Opštine Srebrenica i član Inicijative Moja adresa Srebrenica.

„Putem medija ćemo pozvati naše glasače da tog dana ne izlaze na izbore. Na ovaj način ćemo iskazati naš vid demokratske borbe, jer smo nezadovoljni odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koja nije uzela u obzir prigovor da je glasačima iz dijaspore onemogućeno da biraju svoje predstavnike, jer su kasno dobili materijal“, rekao je Tabaković.

On je dodao da će u ovom slučaju Mladen Grujičić, aktuelni načelnik, ostati na čelu opštine Srebrenica.

„On će biti i dalje načelnik, ali ćemo po prvi put imati jednonacionalni sastav Skupštine opštine. Ovo će biti naš odgovor prema Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine koja je donijela loše odluke za sve stanovnike Srebrenice, a posebno za Bošnjake“, rekao je za RSE radio Alija Tabaković.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) donijela je odluku da će na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i na dva mjesta u odsustvu (Živinice i Gradačac) ponovljeni izbori biti održani u nedjelju 21. februara ove godine.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 21. januara donijela Odluku kojom se poništavaju izbori, održani 15. novembra 2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i Odluku kojom se poništavaju izbori, na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj.

Na sjednici CIK-a predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine. Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Također, grafolozi su utvrdili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je također tada donijela Odluku kojom se utvrđuje nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik od Peco Mirsada, kandidata političkog subjekta SDA-Stranka demokratske akcije, koji je tokom izbora preminuo, a kojem je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom Odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

XS
SM
MD
LG