Dostupni linkovi

Inicijativa 'Moja adresa: Srebrenica' traži da se ponovi glasanje putem pošte


Srebrenica (3. februar 2021.)
Srebrenica (3. februar 2021.)

Predstavnici Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" uputili su apelaciju odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine (BiH) na odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK) o raspisivanju ponovljenih izbora, u kojoj traži da se njena apelacija uvaži i da se ponove izbori i putem pošte.

Nakon sastanka sa svim kandidatima stranaka koje su članice Inicijative, saopšteno je 5. februara kako je uskraćivanje biračkog prava za, tvrde, stotine građana u dijaspori "nema nikakve svrhe, niti odražava legitimnu volju svih građana koji imaju pravo glasa za Srebrenicu".

Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" okuplja više političkih partija (Stranka demokratske akcije SDA, Savez za bolju budućnost SBB, Pokret demokratske akcije PDA i Demokratska fronta DF) koje su imale zajedničkog kandidata, Aliju Tabakovića, za načelnika Opštine Srebrenica.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 21. januara donijela Odluku kojom se poništavaju izbori, održani 15. novembra 2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i Odluku kojom se poništavaju izbori, na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj.

Izbori će se ponoviti zbog mnogobrojnih malverzacija u vezi s glasanjem u ove dvije opštine.

Novi izbori raspisani su za 21. februar.

Predstavnici Inicijative su dan nakon izbora, 16. novembra 2020. godine, uputili žalbu CIK-u BiH tražeći da se pokrene istraga o licima koja su glasala na lokalnim izborima 15. novembra u Srebrenici bez važećih dokumenata BiH.

Iz Inicijative u saopštenju poslatom 5. februara dodaju i kako je "poznato i to smo predočili javnosti, CIK-u i odjeljenju Suda BiH da imamo dovoljno argumenata za poništavanje izbora i putem pošte".

"Sve argumente i dokaze smo uložili u našoj žalbi od kašnjenja distribucije izbornog materijala, kašnjenja u dostavi, čak i nakon izbora, pogotovo u prekookeanskim zemljama", saopšteno je iz Inicijative.

U saopštenju su pozvali CIK BiH i Sud BiH da odlučuje u skladu sa njihovim, kako tvrde, nepobitnim argumentima.

"Srebrenica je svim Bošnjacima sentimentalno i moralno pitanje i nećemo dozvoliti da se zbog propusta institucija, na nedemokratski način i nakon genocida, nama preživjelima nameće nelegitimna vlast onih koji negiraju genocid", poručili su iz Inicijative.

Sud BiH je odbio sve žalbe političkih partija i kandidata na odluke CIK-a, koje se odnose na poništavanje izbora u Srebrenici i u Doboj.

XS
SM
MD
LG