Dostupni linkovi

Skupština RS poziva Incka da podnese Izvještaj o provođenju Dejtonskog sporazuma


Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, večeras su završili zasjedanje, koje će se sutra nastaviti, bez glasanja o zaključcima kojima se poziva visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH da dostavi Izvještaj o implementaciji civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jedan od predloženih zaključaka je da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi Izvještaj o progresu u implementaciji civilnog dijela Mirovnog sporazuma za period 2009-2020. godina.

Zaključke je predložio klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je predsjednik Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U zaključcima se navodi da je „ Aneksom deset Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano da će visoki predstavnik izvještavati periodično o napretku u sprovođenju Mirovnog sporazuma Ujedinjene nacije, Evropsku Uniju, Sjedinjene američke države, Rusiju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije".

S obzirom da večeras nije okončana sjednica entitetske skupštine i da sutra (srijeda) poslanici nastavljaju s radom, o prijedlogu zaključaka se nije glasalo.

Tokom diskusije, poslanici vladajućeg SNSD-a insistirali su da se usvoji Informacija kojom se traži od Valentina Incka da podnese izvještaj ali i da se pojavi pred poslanicima Narodne skupštine, navodeći da rad njegovog ureda proteklih godina znači svojevrsni protektorat za BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je tokom diskusije poručio kako je ispravno da Narodna skupština zatraži da visoki predstavnik podnese izvještaj na kraju svog mandata.

"BiH sa visokim predstavnikom ne može postati članica Evropske Unije. Krajnje je vrijeme da brigu o narodima koji žive u BiH treba da preduzmu rukovodstva tri naroda", istakao je Višković. Zaključio je da bi visoki predstavnik trebao definitivno da ode iz BiH.

Predstavnici opozicionih partija pitali su hoće li, nakon što bi se Incko eventualno pojavio u Banjaluci, Republika Srpska procvjetati, te kako bi njegov izvještaj pomogao u prevazilaženju teške ekonomske i političke situacije u ovom entitetu?

Begija Smajić, Klub poslanika „ Zajedno za BiH“, podnijela je prijedlog zaključaka u kojim se pored ostalog navodi obaveza Ureda visokog predstavnika da izvršava obaveze koje ima u poštivanju ljudskih prava i osiguravanju potpunog povratka izbjeglih i raseljenih u oba entieta, tako da se ukine diskriminacijska praksa prema njima u različitim oblastima života.

Na početku zasjedanja, Srđan Mazalica, u ime kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata je obrazlažući inicijativu izjavio da bi visoki predstavnik, prema anexu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma trebao podnijeti izvještaj o napretku u ostvarivanju Mirovnog sporazuma.

To što visoki predstavnik Valentin Incko nije došao na sjednicu Skupštine što je manifestacija njegove neodgovornosti i izbjegavanje obaveza koje ima prema Mirovnom sporazumu, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u narodnoj Skupštini RS.

Igor Crnadak, poslanik Partije demokratskog progresa (PDP), učestvujući u raspravi je rekao :

„Očigledno da se otvara trka ko će više udariti po Incku i ko će se pokazati da je veći Srbin. U pitanju je bježanje od teških tema koje su se nadvile nad pokretačem inicijative a to je SNSD. Umjesto životnih tema, priča se o odgovornosti Incka. Da li je Incko kriv za sve probleme koje ima Republika Srpska i što naprimjer nema investicija u ovom entitetu?“, upitao je Crnadak.

Informacija o provođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir na dnevni red skupštinske sjednice uvrštena je devetog februara na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko uputio je drugog februara ove godine pismo predsjedniku Narodne Skupštine i predsjednicima svih klubova u tom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna skupština RS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine. ​

Incko je u pismu podsjetio da su među nagrađenima "svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje".

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ocijenio je četvrtog februara kako zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da Skupština RS oduzme povelje ratnim zločincima, pokazuje “najniže strasti i mržnju prema srpskom narodu”.

Sa druge strane, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, podržan je zahtjev Valentina Incka.

“Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine, ocijenjeno je 5. februara iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Odlikovani Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđeni su za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG