Dostupni linkovi

Dodik: Incko nanio uvredu Srbima


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ocijenio je u Istočnom Sarajevu kako zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzka) da Skupština Republike Srpske oduzme povelje ratnim zločincima, pokazuje 'najniže strasti i mržnju prema srpskom narodu'.

„ Nije mogao veću uvredu Srbima da da. Tako jednu bezočnu laž da iznese može samo Valentin Incko. Savršeno dobro znaju da nećemo prihvatiti odluke OHR-a. On se usmjerava samo na jedan narod, ultimatum najteže prolazi kod našeg naroda“, kazao je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH uputio je u srijedu, 3. februara, pismo predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srpske (RS) i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Iz ureda visokog predstavnika za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da je pismo visokog predstavnika rukovodstvu Narodne skupštine RS poslato u utorak 2. februara.

„Previše nam je nanio zla. Da je rekao da škole u Federaciji isto urade, to bi imalo drugu dimenziju“, rekao je Dodik.

U pismu, koji je RSE imao na uvid, piše kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Te da ih je uručio predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

Podsjeća da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

“Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH kao osnove za održvi mir, stabilnost i prosperitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja presudan korak u tom procesu”, naveo je Incko u pismu.

Dodaje kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, navodi se u pismu.

Visoki predstavnik je naveo i da uklanjanje “ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smjeru”.

Aktuelni sastav Narodne skupštine RS je deseti po redu i izabran je nakon izbora 2018. godine.

XS
SM
MD
LG