Dostupni linkovi

Šeranić: Nove doze Sputnjik vakcine stižu 28. februara u RS


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izjavio je u utorak (16. februar) da nove doze vakcina, prema podacima od dobavljača i distributera, stižu 28. februara, te da je riječ o dozama za vakcinaciju 100.000 ljudi.

"Radi se o već naručenim dozama 'Sputnik V' vakcine, koja bi, prema najavama proizvođača, trebala pristići do 28. februara", potvrdio je za RSE ministar Šeranić.

On je prisustvovao u Prijedoru početku vakcinacije zdravstvenih radnika Bolnice "Doktor Mladen Stojanović" izrazivši nadu da će uskoro krenuti u masovnu vakcinaciju.

Govoreći o vakcinaciji u Srbiji zdravstvenih radnika iz Republike Srpske, Šeranić je najavio da sutra (17.februar) počinje vakcinacija zdravstvenih radnika iz RS u Srbiji. Istakao je da će se vakcinacija odvijati na lokacijama uz samu granicu Srbije as Bosnom i Hercegovinom.

"Počinje vakcinacija u Sremskoj Mitrovici i u Loznici i dobili smo informaciju iz Vlade Srbije da se i Šabac stavlja u tu funkciju tako da, shodno planu koje Ministarstvo kontinuirano radi sa kolegama iz Vlade Srbije, ustanove su već obaviještene. Svjesni smo činjenice da sve ide vrlo brzo, ali svakako očekujemo od radnika u zdravstvu i direktora da se svi zajedno potrudimo da ovaj posao što je moguće kvalitetnije završimo", istakao je Šeranić.

On je naveo da je sa Vladom Srbije tokom vikenda dogovoreno i proširenje kapaciteta u vezi sa vakcinisanjem radnika kako iz privatnih zdravstvenih ustanova, tako i iz privatnih i javnih ustanova kolektivnog smještaja socijalne zaštite, prije svega, domova za stara lica, pa da i ti radnici dobiju priliku za vakcinaciju u Srbiji.

"Mi ćemo svakako morati da vodimo adekvatnu evidenciju o tome kako bismo mogli što prije reagovati kada stignu ove vakcine koje očekujemo jer princip i suština cijelog procesa i aktivnosti je da zaštitimo, što je moguće prije, više lica koja su nam u ovom trenutku najugroženija, prije svega, radnici u zdravstvu i radnici socijalne zaštite", naglasio je Šeranić.

U Republici Srspkoj (jedan od dva entiteta u BiH, drugi je Federacija BiH) vakcinisanje ruskom vakcinom ‘Sputnik V’ protiv COVID-19 počelo je 12. februara.

U RS je stiglo 2.000 doza ruske vakcine, a sredinom mjeseca očekuje se još 100.000 doza.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je rusku vakcinu Sputnik V za imunizaciju protiv virusa korona, potvrdili su iz Agencije za Radio Slobodna Evropa 8. februara.

Vakcine su iz Rusije na sarajevski aerodrom stigle 1. februara. Njih je naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, i dovoljne su za imunizaciju hiljadu osoba.

RS je potpisala predugovor i sa dobavljačima kineske vakcine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je 3. februara rekao da BiH ima "pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderna".

PROČITAJTE I OVO:

U BiH potvrđeno da prve vakcine stižu sredinom februara

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva.
Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH je 30. januara stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije kroz GAVI.

Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru mehanizma Evropske unije.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, objavljenim u utorak (16. februar), kod više od 126 hiljada osoba je potvrđena zaraza korona viruom od početka pandemije.

U Bosni i Hercegovini je umrlo 4935 osoba koje su bile zaražene virusom SARS-CoV-2.

Trenutno je aktivno nešto manje od 15 hiljada slučajeva zaraze virusom korona u BiH.

XS
SM
MD
LG