Dostupni linkovi

Agencija za lijekove BiH odobrila Sputnik V vakcinu


Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BiH) odobrila je rusku vakcinu ‘Sputnik V’ za imunizaciju protiv virusa korona, potvrdili su iz Agencije za Radio Slobodna Evropa.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva je saopšteno da je nakon izvršene provjere kvaliteta vakcine ‘Gam-COVID-Vac’ “utvrđeno da ispitani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara”.

"S obzirom na navedeno stekli su se uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva ovom vakcinom", navodi se u saopštenju.

Vakcine su iz Rusije na Aerodrom u Sarajevo stigle 1. februara. Njih je naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS, jedan od dva entiteta u BiH, drugi je Federacija BiH) i dovoljne su za imunizaciju hiljadu osoba.

Tek nakon četiri dana uvoznik vakcina, banjalučka firma ‘Krajinagroup’, podnijela je kompletnu carinsku dokumentaciju za uvoz vakcina.

Vakcine su sa sarajevskog aerodroma prevezene 5. februara u Krajinagroup. Istog dana je i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH saopštila da su zaprimili uzorke vakcine ‘Sputnik V’, koje im je u Kontrolni laboratorij dostavio veleuvoznik Krajinagroup iz Banjaluke.

Nakon što je odobrena za imunizaciju, prve doze vakcine ‘Sputnik V’ trebao bi preuzeti Institut za javno zdravstvo RS.

U Institutu su za RSE u ponedjeljak 8. februara saopštili kao još nemaju odgovor na pitanje kakva je daljnja procedura nakon dobijanja dozvole za rusku vakcinu i kog datuma će početi vakcinisanje vakcinom ‘Sputnik V’ u Republici Srpskoj.

Medicinski časopis The Lancet objavio je u utorak, 2. februara, da ruska vakcina ‘Sputnik V’ protiv korona virusa pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-19.

Rusija je još u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo vakcinu. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Svjetska zdravstvena organizacija i i Evropska agencija za lijekove (EMA) nisu izdali dozvolu za uporebu Sputnjik V. Te dozvole za sada ima samo Pfizer/Biontech vakcina.

Sputnik V dosad je odobrilo 15 država, uključujući Argentinu, Mađarsku i Ujedinjene Arapske Emirate. Među tim državama je i Srbija, gdje je upotreba ove vakcine počela 6. januara.

Kako je na konferenciji za novinare 1. februara najavio entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, u Republiku Srpsku će doći još dva kontingenta po 100 hiljada vakcina, a prioritet pri vakcinisanju imaće zdravstveni radnici u Covid odjeljenjima, potom radnici i korisnici domova za stare, kao i osobe starije od 65 godina.

Republički štab za vanredne situacije RS dao je saglasnost da se za nabavku izdvoji više od sedam i po miliona eura, a kapaciteti za čuvanje vakcine su obezbijeđeni.

Insititut za javno zdravlje Republike Srpske nabavku 200 hiljada vakcina povjerio je banjalučkoj firmi “Krajinagroup”, i to u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Institut je 3. februara firmi “Krajinagroup” dostavio tendersku dokumentaciju. Četiri dana nakon što je prvih 2000 doza vakcine stiglo na sarajevski aerodrom s firmom „Krajinagroup“ potpisan je ugovor vrijedan oko sedam miliona evra.

Prve vakcine koje su stigle u BiH, po narudžbi iz RS, će se čuvati u centralnom skladištu u Institutu za javno zdravstvo RS.

Njihova distribucija će se vršiti preko regionalnih centara, a Kancelarija UNICEF-a je obezbijedila i nove kapacitete za hladni lanac.

Od sredine februara, prema najavama iz Savjeta ministara BiH, trebala bi početi isporuka vakcina za Bosnu i Hercegovinu preko Globalne alijanse za vakcine (GAVI).

Broj doza vakcina proizvođača Biontech-Pfizer koje će BiH dobiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza vakcine AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) podsjetio je 3. februara da BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40% stanovništva.

Istakao je da je proces nabavke vakcina počeo u junu 2020. godine, a vodili su ga entitetska ministarstva zdravstva i Odjeljenje za zdravlje Brčko Distrikta sa Ministarstvom civilnih poslova BiH.

"Imamo pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfeizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderna", rekao je Tegeltija u odgovoru na poslaničko pitanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI)

Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru EU mehanizma.

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS) su, 21. januara na odvojenim sjednicama, usvojile Plan vakcinacije protiv COVID-19.

Prema predviđanjima COVAX-a i pretpostavci dostupnosti, očekuju blizu 1,8 milijardi doza da budu dostupne za 92 države koje su u okviru ovog mehanizma, među kojima je i BiH.

XS
SM
MD
LG