Dostupni linkovi

Republika Srpska potpisala predugovor za nabavku kineskih vakcina


Republika Srpska potpisala je predugovor za nabavku vakcina sa kineskim Sinopharmom, potvrdio je u utorak 9. februaravpremijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

"Republika Srpska je došla u poziciju da građanima obezbijedi vakcinu protiv korona virusa. Ubrzo očekujemo prve isporuke", naveo je Višković.

Kina je odobrila svoju vakcinu 31. decembra 2020. Ova vakcina zvanično je registrovana i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a za hitnu upotrebu odobrena je u još nekoliko zemalja. Od susjednih zemalja, Srbija se nalazi među zemljama koje su već krenule sa vakcinacijom kineskom vakcinom. Od zemalja Evropske unije jedino je Mađarska odobrila hitno korištenje kineske vakcine.

Višković je pomenuo i to da se u COVAX mehanizmu nalazi 180 zemalja, među kojima je BiH, i da niko do danas od tih zemalja nije dobio nijednu vakcinu iz tog sistema.

"Dali smo novac avansno 100 posto. Vjerujte mi da sam kao premijer sam razgovarao sa resornim ministrom (ministar zdravlja RS, Alen Šeranić) da tražim povrat našeg novca nazad i da tražim i zatezne kamate. Imaju potpisani ugovori i rokovi koji nisu ispoštovani", rekao je Višković.

On je naveo da se Republika Srpska morala u međuvremenu prebaciti u "samostalne strelce" da traga za vakcinama na drugoj strani te da su uspjeli u tome.

U međuvremenu, Agencija za lijekove odobrila je rusku vakcinu "Sputnik V".

Vakcine su iz Rusije na Aerodrom u Sarajevo stigle 1. februara a naručilo ih je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a dovoljne su za imunizaciju hiljadu osoba.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će ‘već sutra ili prekosutra vakcinacija svakako da krene’ te da će vakcine "Sputnik" biti iskorištene za vakcinisanje zdravstvenih radnika u COVID odjeljenjima.

“Već sutra, prekosutra će vakcinacija svakako da krene. Danas su se stekli uslovi da ovlašteni dobavljač uputi vakcine prema zdravstvenim ustanovama. Institut svakako organizuje i prati vakcinaciju. Cilj je da se sa ovom manjom količinom vakcinišu zdravstveni radnici na COVID odjeljenjima. rekao je ministar Šeranić novinarima u pauzi skupštinskog zasjedanja.

Također, Šeranić je naveo kako će dinamika vakcinacije zavisiti od sukcesivnog dopremanja vakcina u RS, te da će građani imati mogućnost da se prijave za vakcinaciju.

“U drugoj polovini februara očekujemo vakcine za vakcinisanje 100.000 stanovnika, a istu količinu očekujemo u martu. Ukoliko bude ispoštivana dinamika dopremanja moći ćemo da idemo na masovnu vakcinaciju stanovništva", rekao je Šeranić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je 3. februara rekao da Bosna i Hercegovina ima "pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderna".

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva.

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH je 30. januara stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

XS
SM
MD
LG