Dostupni linkovi

Sud u Podgorici naložio: Dikiću vratiti dokumenta i pustiti ga na slobodu


Viši sud Crne Gore donosi presudu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine - Podgorica, 9. maja 2019.

Viši sud u Podgorici donio je Rješenje kojim je naloženo vraćanje ličnih dokumenata bivšem generalu srpske žandarmerije Bratislavu Dikiću, kazala je za Radio Slobodna Evropa portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Apelacioni sud Crne Gore je 5. februara ukinuo presudu u slučaju poznatom kao Državni udar, a kojom je 13 optuženih, među kojima i Dikić, bilo osuđeno na skoro 70 godina zatvora za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Apelacioni sud je naložio da se Bratislavu Dikiću, koji je bio suđen na osam godina zatvora, ukine pritvor i da on odmah bude pušten na slobodu. Ostali osuđeni od strane Višeg suda su ranije pušteni na slobodu ili su bili nedostupni crnogorskom pravosuđu.

Nakon odluke Apelacionog suda, Dikić je napustio Upravu za izvršenje krivičnih sankcija ali, kako zbog neposjedovanja ličnih dokumenata ne bi mogao da napusti Crnu Goru, sproveden je u Prihvatilište za strance.

„Dokumenta će mu biti uručena nakon što Rješenje postane pravosnažno. Rok za žalbu je tri dana ali to ne znači da će za tri dana biti pravosnažno, jer zavisi kad je ko primio Rješenje“, kaže Muzurović, savjetnica za medija Višeg suda.

Dikić tokom sudskog postupka nije priznao krivično djelo za koje ga je Specijalno državno tužilaštvo teretilo.

Podsjetimo, pokušaj “državnog udara” u Crnoj Gori se dogodio na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine kada je crnogorska policija uhapsile par desetina državljana Srbije. Oni su uz dva ruska obavjestajca i lidera tada opozicionog Demokratskog fronta, osumnjičili za pokušaj terorističkih akcija u cilju nasilnog rušenja vlasti, ukljucujuci ilikvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva koju je zastupao Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, cilj optuženih je osim nasilne promjene vlasti bio i sprječavanje priključenja Crne Gore NATO alijansi.

Prvostepena, presuda u Visem sudu donesena je 9.maja 2019 godine. Žalbe advokata rezultirale su odlukom Apelacionog suda. Predmet je vraćen Višem sudu na ponovno sudjenje.

XS
SM
MD
LG