Dostupni linkovi

Mađarska odobrila kinesku Sinofarm vakcinu


Prva vakcina koja je u Mađarskoj bila u upotrebi je Pfizer/Biontech

Mađarska regulatorna agencija za lekove odobrila je za hitnu upotrebu vakcinu protiv COVID-19 kineskog proizvođača Sinofarm, čime je postala prva zemlja u EU koja je odobrila ovu vakcinu.

Sinofarm vakcina nema odobrenje Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene organizacije.

Odluka Mađarske je usledila posle jučerašnje vladine uredbe kojom je naloženo da se pojednostavi postupak odobravanja, te da se dozvoli upotreba bilo koje vakcine koju je već primilo najmanje milion ljudi.

„Danas je Nacionalni institut za farmaciju i hranu odobrio Sinofarmovu vakcinu, što znači da pored Fajzera, Moderne, Sputnjika i AstraZeneke sada možemo da računamo i na Sinofarm“, rekla je šefica za medicinska pitanja Sesila Muler na virtualnoj konferenciji za novinare.

Uredbom se takođe dozvoljava da bilo koja vakcina koja je odobrena u tri zemlje, s tim da najmanje jedna mora da bude iz EU ili kandidat za članstvo u EU, može da zaobiđe analizu mađarskog regulatornog tela za lekove i da dobije odobrenje za upotrebu.

Sinofarm je odobren u nekoliko zemalja uključujući u Srbiju, zemlja kandidat za EU i prešla je limit od milion vakcinisanih osoba u novembru.

Prošle nedelje mađarske vlasti su prve u EU odobrile rusku vakcinu Sputnjik V, i pre Evropske agencije za lekove (EMA) su odobrile vakcinu AstraZeneke.

EU je u decembru dozvolila Mađarskoj vakcina pod odvojenim sporazumima, uz napomenu da moraju da ostanu unutar mađarskih granica i da ona za njih snosi odgovornost.

XS
SM
MD
LG