Dostupni linkovi

Tim SZO posetio Institut za virusologiju u Vuhanu


Članovi tima SZO u Vuhanu

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) posetili su danas Institut za virusologiju u Vuhanu u okviru istrage o poreklu pandemije korona virusa. U obilasku instituta učestvuje deset istraživača tima SZO.

"Ekipa očekuje vrlo produktivan dan i postaviće sva potrebna pitanja", rekao je novinarima jedan od članova tima Piter Dasak uoči posete.

Institut ima nekoliko laboratorija koje su pod strogim merama bezbednosti i u kojima istraživači rade na korona virusima. Bezbednost virusa u kineskoj laboratoriji u Vuhanu je bila upitna, na šta su američke diplomate i naučnici ukazivali Vašingtonu, pokazuju diplomatska dokumenta koja su proletos stigla iz ambasade SAD u Kini, a sumnje je tada podstakao i bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) koji je rekao da američka vlada proverava nezvanične izveštaje koji govore o tome da je virus “pobegao” iz laboratorije. Peking je odbacio te optužbe.

Vuhan, industrijsko i prometno čvorište na reci Jangce prvo je mesto na kojem se korona virus pojavio u svetu. Ljudi su se počeli razbolevati u decembru 2019. godine, a mnogi su imali neke veze s rasprostranjenim tržnicama hrane, na kojoj su se prodavale i žive životinje.

Kineske vlasti mesecima dovode u sumnju da je virus potekao iz Kine i ukazuju na nepotvrđene izveštaje da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama.

Kina je u velikoj meri zaustavila domaće širenje virusa koristeći ponekad ekstremno oštre mere uključujući stroga testiranja i elektronski nadzor.

Nošenje maski u javnosti je standardno a zaključavanja se rutinski uvode u zajednicama i čak celim gradovima gde se zabeleže slučajevi zaraze.

XS
SM
MD
LG