Dostupni linkovi

Stručnjaci SZO posetili bolnice u Vuhanu


Tim od 13 stručnjaka SZO stigao je u Vuhan 14. januara i proveo dve sedmice u karantinu koji se završio u četvrtak, 28. januara

Članovi tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuju poreklo korona virusa posetili su danas dve bolnice u kineskom gradu Vuhanu, u kojima se leče pacijenti oboleli od COVID-19.

Bolnica Đinjintan jedna je od prvih u gradu u kojoj su početkom 2020. godine bili smešteni pacijenti oboleli od tada nepoznatog virusa i ključni je deo epidemiološke istorije bolesti.

Holandska virusološkinja Merion Kupmans potvrdila je posetu bolnici objavom na Tviteru.

"Priče prilično liče na one koje sam čula od naših lekara sa odeljenja", napisala je ona.

Jedan od članova tima SZO, britanski zoolog Piter Dašak objavio je na Tviteru da je poseta bila "važna prilika za direktan razgovor" sa medicinarima koji su se borili protiv virusa u kritičnom trenutku.

Prvi direktni sastanci tima sa kineskim naučnicima održani su juče, kada su stručnjaci specijalizovani za zdravlje životinja, virusologiju, bezbednost hrane i epidemiologiju posetili još jednu bolnicu u Hubeiju.

Tim od 13 stručnjaka SZO stigao je u Vuhan 14. januara i proveo dve sedmice u karantinu koji se završio u četvrtak, 28. januara. Dok su bili u izolaciji, tim je putem video poziva razgovarao sa kineskim naučnicima.


U četvrtak je tim SZO izašao iz hotela, ušli su u autobus bez obraćanja novinarima. Ranije tokom dana članovi tima su tvitovali o kraju karantina, uključujući slike na kojima primaju pisma koja potvrđuju da su završili medicinsku izolaciju.

Kineske vlasti mesecima dovode u sumnju da je virus potekao iz Kine i ukazuju na nepotvrđene izveštaje da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG