Dostupni linkovi

Mjanmar: Policija upotrebila gumene metke protiv demonstranata


Vodenim topovima na demonstrante, protest u Mjanmaru
Vodenim topovima na demonstrante, protest u Mjanmaru

Policija u Mjanmaru upotrebila je gumene metke i vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su izašli na ulice u znak protesta zbog svrgavanja izabrane vlade premijerke Aung San Su Ći vojnim pučem, uprkos zabrani velikih javnih skupova, prenosi BBC. Jedna žena je u bolnici zbog zadobijenih povreda glave i u kritičnom je stanju.

Vojska je zabranila okupljanje više od pet ljudi u gradovima Jangonu i Mandalaju, i uvela policijski čas posle zbog masovnih protesta. Državna televizija je prenela u ponedeljak da se "moraju preduzeti" koraci protiv onih koji krše zakon.

Kako BBC javlja, još nema odgovora vojnih vlasti u cilju prekida protesta.

Vojni lider Min Aung Hlaing upozorio je juče da niko nije iznad zakona, iako nije uputio direktnu pretnju demonstrantima.

Demonstranti koji pozivaju na obnovu demokratije su, međutim, i danas izašli na ulice. "Nismo zabrinuti zbog njihovog upozorenja. Zbog toga smo danas izašli. Ne možemo da prihvatiti njihov izgovor za izbornu prevaru. Ne želimo nikakvu vojnu diktaturu", rekao je jedan od demonstranata.

Jedan od okupljenih rekao je novinskoj agenciji AFP da su policajci u početku „dva puta pucali u nebo u znak upozorenja, a zatim su pucali (na demonstrante) gumenim mecima“.

Demonstranti su prethodno izdržali vodene topove i odbili da se povuku, navodi novinska agencija Reuters. „Kraj vojnoj diktaturi“, vikali su.

Prema izveštačima burmanskog BBC-a, demonstrantima u Nay Pyi Tawu pridružio se jedan policajac. Bilo je i drugih izveštaja da su policajci prelazili na stranu demonstranata, navodi se.

U drugim gradovima širom Mjanmara demonstranti se i dalje okupljaju, a pojavio se i video snimak na kojem se vidi kako policija u gradu Bago protiv njih upotrebljava vodeni top.

Prošle nedelje vojska je preuzela vlast u Mjanmaru nakon što je tvrdila da su raniji izbori bili lažni.

Takođe su proglasili jednogodišnje vanredno stanje u zemlji, a vlast je predata vrhovnom komandantu Min Aung Hlaingu.

Aung San Su Ći i visoki lideri njene stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD), uključujući predsednika Vin Minta, stavljeni su u kućni pritvor.

XS
SM
MD
LG