Dostupni linkovi

Papa zatražio oslobađanje zatvorenih zvaničnika u Mjanmaru


 Osudio rast političkih sukoba u periodu pandemije: papa Franja
Osudio rast političkih sukoba u periodu pandemije: papa Franja

Papa Franja zatražio je danas "brzo" oslobađanje političkih zvaničnika uhapšenih u Mjanmaru u puču u kom je svrgnuta šefica civilne vlade Aung San Su Ći.

"Put demokratije preduzet poslednjih godina naglo je prekinut prošlonedeljnim državnim udarom. On je doveo do zatvaranja više političkih zvaničnika, koji će, nadam se brzo biti oslobođeni, kao znak ohrabrenja za iskren dijalog za dobrobit zemlje", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve u razgovoru sa predstavnicima diplomatskog kora akreditovanih u Vatikanu.

On je osudio rast političkih sukoba u periodu pandemije.

Papa je juče izrazio solidarnost sa narodom Mjanmara posle državnog udara u toj zemlji i pozvao vojsku da radi na "demokratskom suživotu".

Vojska Mjanmara izvela je pre nedelju dana puč, uhapsila šeficu civilne vlade Aung San Su Ći, postavila generala za privremenog predsednika i proglasila vanredno stanje na godinu dana.

Papa Franja je bio u istorijskoj poseti Mjanmaru, većinski budističkoj zemlji u novembru 2017, a posle je otputovao u Bangladeš gde je govorio o progonu muslimanskog rohindža stanovništva iz Mjanmara i sastao se sa nekoliko izbeglica koji su pobegli iz te zemlje.

Tokom posete Mjanmaru papa nije ni jednom nije pomenuo reč rohindža, pošto je to tabu u toj zemlji.

Novi protesti su održani 8. februara u više gradova Mjanmara. Na ulice najvećeg grada Jangona izašlo je više hiljada građana sa porukama "Odbijte vojni puč" i "Pravda za Mjanmar".

XS
SM
MD
LG