Dostupni linkovi

Trampovi advokati: Demonstranti delovali samostalno na Kapitolu, Demokrate: Tramp izdao narod


Advokati bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) rekli su da su demonstranti koji su upali u zgradu Kongresa 6. januara delovali samostalno, odbacujući ključnu tačku optužnice o kojoj će mu se suditi u Senatu u utorak nakon što ga je Predstavnički dom prošlog meseca po drugi put opozvao, prenosi BBC.

Tramp je optužen za "podsticanje pobune" u govoru pristalicama uoči pomenutih nereda.

U pretpretresnom podnesku objavljenom u ponedeljak, advokati bivšeg predsednika rekli su da su dokumenti FBI-ja pokazali da je pobuna planirana danima unapred, što znači da Tramp nije mogao da podstakne nasilje.

Oni tvrde da je "figurativno" upotrebio reč "borba", što se "ne može protumačiti kao podsticanje nasilja".

"U njegovom govoru ne postoji bilo kakva aluzija ili ohrabrivanja pobune, krivičnog dela ili bilo kakvog fizičkog nasilja", ističu Trampovi advokati.

Takođe insistiraju da je suđenje neustavno jer je Trump napustio funkciju i sada je privatni građanin.

Oni su kritikovali devet "menadžera impičmenta" – demokrata iz Predstavničkog doma koji će u svojstvu tužilaca izložiti argumente za Trampovu smenu - optužujući ih za "intelektualnu nepoštenje i prazninu u činjenicama" zbog načina na koji su prikazali obraćanje bivšeg predsednika svojim pristalicama.

Njegovi advokati su suđenje opisali kao "političko pozorište"i "drski politički čin" demokrata koji je trebalo da "ućutka političkog protivnika i manjinsku stranku".

"U ovom postupku impičmenta nikada se nije tragalo za pravdom", napisali su.

"Umesto toga, ovo je samo sebičan pokušaj demokratskog rukovodstva u Predstavničkom domu da iskoristi osećaj užasa i zbunjenosti koji su obuzeli sve Amerikance svih političkih opredeljena videvši razaranje na Kapitolu 6. januara od strane nekoliko stotina ljudi," tvrde Trampovi advokati.

Tramp je u govoru nekoliko sati uoči upada demonstranata u Kongres SAD, koji je trebalo da potvrdi rezultate izbora na kojima je pobedio Džo Bajden (Joe Biden), ponovio neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari podstičući pristalice da marširaju do Kapitola i "zaustave krađu", "pokažu snagu" i da se "pakleno bore".

On je nekoliko dana ranije pozvao pristalice da dođu u Vašington na demonstracije koje je nazvao "Stop krađi", dodajući da će "biti divlje".

Njegovi advokati tvrde da je jednostavno koristio pravo iz prvog amandmana na slobodu govora.

Nakon izbijanja nereda, Tramp je poručio je pristalicama: „Idite kućama, volimo vas, vi ste posebni".

Najmanje šest od 170 optuženih za neredu u zgradu Kongresa pokušalo je da prebaci određenu odgovornost na Trampa.

Demokratski tužioci: Tramp izdao američki narod

Istovremeno, devet menadžera impičmenta ističu da su dokazi protiv Trampa ubedljivi.

"On nema uverljiv izgovor ili odbranu za svoje poteze. Njegovi napori da izbegne odgovornost nemaju nikakvog efekta", ističu u podnesku menadžeri impičmenta.

Oni su ponovili stav da je Tramp "izdao američki narod".

"Njegovo podsticanje na pobunu protiv vlade Sjedinjenih Država - što je poremetilo mirni prenos vlasti – najteže kršenje ustava koji je ikada počinio predsednik", navodi se u njihovoj izjavi.

Demokrate smatraju da je ponovljeno Trampovo odbijanje da prošlog novembra prizna rezultat predsedničkih izbora - kao i žestoka retorika u obraćanju pristalicama 6. januara - podstakli pobunu.

Oni tvrde da, iako više nije na funkciji, "predsednik mora sveobuhvatno da odgovori za svoje ponašanje od prvog dana do poslednjeg dok je bio na dužnosti".

Demokrate traže da bude diskvalifikovan da se ikada više kandiduje.

Šta se očekuje u utorak?

Bivši američki predsednik neće svedočiti tokom postupka u Senatu.

Pet ljudi, uključujući jednog policajca, stradalo je tokom upada rulje u zgradu Kongresa, prisiljavajući političare i osoblje da se sakriju u kancelarije.

Tramp je jedini američki predsednik u istoriji koji je dva puta opozivan i jedan od samo trojice koji je smenjen u Predstavničkom domu.

Očekuje se da će suđenje u utorak započeti četvorosatnom debatom, a zatim glasanjem o tome da li je postupak ustavan.

Ako se nastavi - kako se očekuje - uvodne rasprave započeće u sredu popodne, a obe strane će imati do 16 sati za prezentiranje svojih argumenata.

Da bi Senat osudio Trampa potrebna je dvotrećinska većina, što znači da bi 17 republikanaca trebalo da se pridruži 50 demokrata u komori na glasanju.

Na sednici 26. januara, 45 od 50 republikanskih senatora je glasalo da je proces neustavan, dok je samo pet podržalo inicijativu demokrata za pokretanje postupka u ovom telu.

Oko zdanja Kongresa su pooštrene mere bezbednosti.

XS
SM
MD
LG