Dostupni linkovi

Stefanović: Sankcije za pripadnike države koji sarađuju sa kriminalcima


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Država će odlučno i snažno pokazati da ume da se odupre svakom obliku organizovanog kriminala i sankcionisaće one iz redova države koji su sa tim kriminalcima sarađivali, izjavio je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost 8. februara.

Prema Stefanovićevim rečima, na sastanku, kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučič, se govorilo i o borbi protiv organizovanog kriminala i hapšenju Veljka Belivuka i 19 članova njegove kriminalne grupe 4. februara.

„Analizirali smo gde su veze organizovanog kriminala sa pojedinim predstavnicima državnih organa koje ćete videti u narednom periodu i što će država veoma jasno sankcionisati. Ove akcije koje ste videli će imati svoj nastavak ili nove akcije i ne samo usmerene protiv ove, već i protiv drugih kriminalnih grupa“, rekao je Stefanović.

Belivuku i pripadnicima njegove kriminalne grupe određen je pritvor do 30 dana, a među krivičnim delima koja im se stavljaju na teret su i teška ubistva, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

’Situacija na Kosovu sve složenija’

Ministar odbrane je rekao da je na sednici bilo reči i o situaciji na Kosovu, koja je, kako je dodao, sve složenija.

Stefanović je kazao da postoje neke nove situacije, „poput pojedinih čestitki kojima se raduju političari“ na Kosovu.

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) je 7. februara uputio čestitku povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj je pozvao na međusobno priznanje Srbije i Kosova.

“Naravno, mi želimo da, u saradnji sa KFOR-om, nastavimo da štititmo bezbednost pre svega srpskog stanovništva koje je ugroženo na teritoriji Kosova i Metohije, i naravno da pokažemo da smo ozbiljni partneri, ali želimo i da pošaljemo poruku da nikakav pogrom nećemo dozvoliti”, rekao je Stefanović.

Na sednici se, prema njegovim rečima, razgovaralo i o potrebama Vojske Srbije, Bezbednosno informativne agencije (BIA) i policije.

Osim Stefanovića i Vučića, sednici su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri policije Aleksandar Vulin, pravde Maja Popović, kao i direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić.

XS
SM
MD
LG