Dostupni linkovi

Kamberi: Sud odbacio tužbu protiv Vulina za diskriminaciju Albanaca


Šaip (Shaip) Kamberi, poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje
Šaip (Shaip) Kamberi, poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje

Viši sud u Beogradu odbio je da proglasi krivim ministra Aleksandra Vulina za diskriminaciju, uvrede i jezik mržnje prema Albancima, saopštio je Šaip (Shaip) Kamberi, poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje, na svom Fejsbuk (Facebook) nalogu.

Kako je 8. februara Kamberi napisao na toj društvenoj mreži, sud je odbacio tužbu Nacionalnog Saveta Albanaca protiv Vulina kao neosnovanu.

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin konstantno i javno upotrebljava uvredljiv termin “Šiptari”, umesto zvanične terminologije u Srbiji “Albanci”. Ocenjujući tužbu kao neosnovanu, sud je dao i pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji nad Albancima uopšte, posebno onima koji žive u Srbiji”, napisao je Šaip Kamberi.

On je najavio da će, u svojstvu šefa parlametarne grupe Ujedinjena Dolina - SDA Sandžak, upotrebiti pravne i institucionalne mehanizme u Srbiji i pred međunarodnom zajednicom kako bi skrenuo pažnju na tu pojavu.

“Pozivam predstvanike Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja regiona na reakciju prema zvaničnom Beogradu kako bi se sprečilo uspostavljanje jezika mržnje prema manjinama u Srbiji koji sada poprima i pravno-institucionalne konture”, naveo je Kamberi o ocenio da ta presuda Višeg suda predstavlja opasan presedan za manjine u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Meljiza Haradinaj Stubla, ministarka spoljnih poslova Kosova, početkom prošlog oktobra uputila je pismo ambasadorima zemalja Kvinte u kom je zatražila osudu, kako je navela, „ksenofobičnog govora Aleksandra Vulina protiv Albanaca”. Prethodno je za mesec dana na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, koje je kao ministar tada vodio Vulin, objavljeno šest saopštenja u kojima Albance na Kosovu naziva “Šiptarima”.

Brankica Janković, poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, pre šest i po godina donela je mišljenje da su dva domaća novinska tabloida prekršila Zakon o zabrani diskriminacije jer su Albance nazivali "Šiptari" i tada je navela da je takvo obraćanje pripadnicima albanskog naroda uvredljivo.

Apelacioni sud krajem 2018. godine potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po tužbi Anite Mitić, nekadašnje aktivistkinje nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, protiv lista Informer i u obrazloženju presude upotrebu termina “Šiptar” okarakterisao kao govor mržnje.

“Termin ’Šiptar’ smatra se politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji”, navodi se, između ostalog, u toj presudi Apelacionog suda.

List Informer je u tekstu pod naslovom ’Fašisti napadaju’, objavljenom 19. januara 2017, između ostalog, za članove Inicijative mladih za ljudska prava upotrebljavao izraz ’soroševsko-šiptarski jurišnici’, kao i termin ’šiptarske vlasti’.

XS
SM
MD
LG