Dostupni linkovi

Tegeltija: BiH ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40% stanovništva


Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) podsjetio je 3. februara da Bosna i Hercegovina (BiH) trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40% stanovništva.

"Uplate sredstava za vakcine su izvršene i očekujemo njihovu isporuku", naveo je Tegeltija odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenada Nešića.

Podsjetio je da je proces nabavke vakcina počeo u junu 2020. godine, a vodili su ga entitetska ministarstva zdravstva i Odjeljenje za zdravlje Brčko Distrikta s Ministarstvom civilnih poslova BiH.

"Imamo pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfeizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderna", kazao je Tegeltija.

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH je 30. januara stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

Broj doza vakcina proizvođača BionTech-Pfizer koje će BiH dobiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza vakcine AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem GAVI-ja.

COVAX je program Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji ima cilj dopremanja vakcina siromašnijim zemljama.

Naručeno je i dodatnih 892.000 doza vakcine Pfizer i Moderna u okviru EU mehanizma.

Prvi kontingent ruskih vakcina Sputnik V stigao je u BiH 1. februara, te se trenutno nalazi na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Republički štab za vanredne situacije dao saglasnost za izdvajanje 15 miliona KM (oko 7,5 miliona eura) za nabavku 200.000 ruskih vakcina.

"U martu se očekuje dolazak 200.000 ruskih vakcina i ne smijemo zaboraviti da će vakcine dolaziti sukcesivno u Republiku Srpsku. Tokom slijedeće sedmice bit će organizovana obuka zdravstvenih radnika. Prve vakcine koje dođu u zdravstvene ustanove bit će namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika", rekao je Zeljković 1. februara na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

XS
SM
MD
LG