Dostupni linkovi

Šefovi diplomatije SAD i Kine o Ujgurrima, Tajvanu i Hong Kongu


Đaci ispred jedne od srednjih škola na zapadu Kine gde živi ujgursko stanovništvo ispred plakata na kojem piše "Samopouzdanje u sistem, samopouzdanje u kulturu"

Šefovi diplomatija Kine i SAD, Jang Djieči i Entoni Blinken (Antony), razgovarali su u subotu, 6. februara, prvi put otkako je Džo Bajden (Joe Biden) preuzeo funkciju predsednika SAD.

Jang i Blinken su razgovarali o situaciji u kineskoj provinciji Sinđijang, gde je postupanje Kine prema manjinskim Ujgurima meta kritika sa zapada, kao i o Hong Kongu i Tajvanu.

Izjave dve strane nakon tog razgovora potvrdile su njihove različite stavove o mnogim temama, pie agencija Asošijejted pres (AP).

Blinken je naveo da će SAD sa saveznicima raditi na tome da Kinu "pozove na odgovornost zbog pretnji stabilnosti u Indo-pacifičkom regionu, uključujući i Tajvanski moreuz".

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, SAD će se i dalje zalagati za ljudska prava i demokratske vrednosti, pa tako i u Sinđijangu, Tibetu i Hong Kongu.

Jang je izjavio da se u ovom trenutku "kinesko-američki odnosi nalaze na ključnoj raskrsnici".

"Politika kineske vlade prema SAD je oduvek bila veoma stabilna i kontinuirana", rekao je Jang.

On je pozvao Vašington da "ispravi greške iz prethodnog perioda i zajedno s Kinom radi na održavanju duha izbegavanja sukoba i konfrontacija, međusobnog poštovanja i saradnje u kojoj obe strane dobijaju, kao i da se fokusira na saradnju, prevazilaženje razlika i promovisanje zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa".

Agencija Sinhua je prenela da je Jang u razgovoru ponovio da su Sinđijang, Hong Kong i Tibet unutrašnja pitanja Kine i da Peking neće tolerisati strano mešanje.

Šef kineske diplomatije je pitanje Tajvana nazvao "najosetljivijim, najvažnijim i središnjim pitanjem u odnosima SAD i Kine".

Blinken je takođe pozvao Kinu da osudi puč u Mjanmaru, u kojem je vojna hunta skinula sa vlasti na izborima izabranu liderku Aung San Su Ći.

Od tada traju svakodnevni protesti, a vojska je u subotu, 6. februara, nakon zabrane nekoliko društvenih mreža, odlučila da u potpunosti isključi internet, javljaju svetske agencije.

XS
SM
MD
LG