Dostupni linkovi

Vojna hunta u Mjanmaru isključila internet


Protesti u Jangunu 6. februara 2021. godine
Protesti u Jangunu 6. februara 2021. godine

Društvena mreža Fejsbuk veoma je zabrinuta zbog naredbe gašenja pristupa internetu u Mjanmaru i apeluje da vlast oslobodi pristup društvenim mrežama, rekli su 6. februara zvaničnici, navodi agencija Rojters.

"Veoma smo zabrinuti zbog naredbe da se isključi internet u Mjanmaru. Apelujemo da vlast omogući pristup društvenim mrežama", rekao je Rafael Frankel, direktor za javnu politiku u Fejsbuku.

Vojna hunta Mjanmara prekinula je internet u zemlji dok je više hiljada ljudi izašlo na ulice Janguna osuđujući puč i zahtijevajući oslobađanje izabrane liderke Aung San Su Ći.

Norveška kompanija Telenor Asa saopštila je da su vlasti Mjanmara naredile internet provajderima da zabrane pristup društvenim mrežama Tviter i Instagram do daljeg, javlja agencja Rojters. Samo dva dana ranije, vlasti su zabranile i pristup Fejsbuku.

Korisnici su rekli da su isključeni mobilni i bežični internet.

U prvim protestima od kada je vojska preuzela vlast u ponedjeljak 1. februara aktivisti su uzvikivali: "Dole vojna diktatura, pobjeda demokratije".

Među demonstrantima su se vidjeli i transparenti na kojima je pisalo "Protiv vojne diktature". Prolaznici su demonstrantima nudili hranu i vodu.

Mnogi u masi su nosili crvenu boju, koja simblizuje stranku Nacionalna liga za demokratiju (NLD) Aung San Su Ći koja je pobijedila na izborima 8. novembra, čije rezultate vojska osporava tvrdeći da je bilo izborne krađe.

Premijerkina stranka Nacionalna liga i drugi aktivisti u Mjanmaru pozvali su na građansku neposlušnost protiv preuzimanja vlasti pučem.

Policija u Mjanmaru optužila je svrgnutu liderku Aung San Su Ći za posedovanje nekoliko ilegalno uvezenih voki-tokija u njenom domu, što pravno dozvoljava da se drži u zatvoru do 15. februara.

U vojnom puču u ponedeljak uhapšena je Su Ći i nekoliko visokih političara.

Prema vojnim zvaničnicima, puč je bio neophodan za očuvanje "stabilnosti" države.

Vojska optužuje izbornu komisiju da nije otklonila "ogromne nepravilnosti" koje su se, prema njihovom mišljenju, dogodile tokom parlamentarnih izbora u novembru. Na tim izborima je pobjedu odnijela Nacionalna liga za demokratiju, na vlasti od 2015. godine.

XS
SM
MD
LG