Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv svrgnute mjanmarske čelnice Aung San Suu Kyi


Aung San Suu Kyi (fotoarhiv)
Aung San Suu Kyi (fotoarhiv)

Policija u Mjanmaru podigla je optužnicu protiv svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi koja će biti zadržana u pritvoru do 15. februara radi istraga, navodi se u izvještajima.

Vojska je preuzela vlast 1. februara, pritvorivši nobelovku Suu Kyi i prekinuvši tranziciju ka demokratiji preuzimanjem vrhovne vlasti, što je naišlo na osudu Sjedinjenih Država i drugih zemalja Zapada.

U policijskom zahtjevu sudu u kojem se detaljno navode optužbe protiv 75-godišnje političke liderice navodi se da su radio stanice za voki-toki pronađene tokom pretrage njenog doma u glavnom gradu Naypyidawu. U zahtjevu se navodi da su radijski uređaji uvezeni ilegalno i korišteni bez dozvole.

U drugom odvojenom dokumentu se ističe da je policija podnijela prijave protiv svrgnutog predsjednika Win Myinta zbog krivičnih djela iz Zakona o upravljanju katastrofama.

Potezi Kine u UN-u

Kina je blokirala izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje vojni puč u Mjanmaru.

U najvećem gradu Jangon u Mjanmaru, znakovi otpora i građanske neposlušnosti rastu.

Vijeće UN-a sastalo se 2. februara, ali nije uspjelo da se dogovori o zajedničkoj izjavi nakon što je Kina nije podržala.

Kina ima moć veta kao jedan od pet stalnih članova Vijeća.

Uoči razgovora, specijalna izaslanica UN-a za Mjanmar Christine Schraner najoštrije je osudila vojno preuzimanje koje je uslijedilo nakon što je vojska odbila prihvatiti ishod opštih izbora održanih u novembru.

Kritike na tretman prema Rohindžama

Kina je od puča upozoravala da bi sankcije ili međunarodni pritisak samo pogoršali stvari u Mjanmaru. Peking je dugo igrao ulogu zaštitnika te zemlje od međunarodnog nadzora. Zajedno sa Rusijom, Kina je više puta zaštitila Mjanmar od kritika u UN-u zbog vojnih akcija protiv muslimanske manjine Rohindža.

Aung San Suu Kyii, koja je vodila sada svrgnutu izabranu vladu, nije viđena otkako ju je vojska privela 1. februara.

Desetine drugih takođe ostaju u pritvoru, uključujući predsjednika Wina Myinta, članove centralnog komiteta njene stranke i njenog ličnog advokata. Navodno se drže u kućnom pritvoru.

Njena Nacionalna liga za demokratiju (NLD) zatražila je 2. februara njeno momentalno oslobađanje. Takođe je pozvala vojsku da prihvati rezultate novembarskih izbora, na kojima je NLD osvojio više od 80% glasova.

U međuvremenu, Sjedinjene Države izjavile su da nisu uspjele stupiti u kontakt sa mjanmarskom vojskom i formalno su proglasile preuzimanje vlasti državnim udarom.

Evropska unija, Velika Britanija, Australija i drugi takođe su osudili preuzimanje.

Mjanmarom, poznatim i pod nazivom Burma, oružane snage su vladale do 2011. godine, kada je nominalno civilna vlada položila zakletvu.

XS
SM
MD
LG