Dostupni linkovi

Inicijativa 'Moja adresa: Srebrenica' podnijela žalbu CIK-u BiH


Srebrenica nakon zatvaranja biračkih mjesta 15. oktobra
Srebrenica nakon zatvaranja biračkih mjesta 15. oktobra

Inicjativa “Moja adresa: Srebrenica” uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) tražeći da se pokrene istraga o licima koja su glasala na lokalnim izborima u nedjelju 15. novembra, u Srebrenici, bez važećih dokumenata BiH.

Kako navode iz Inicijative, istragom bi trebali biti obuhvaćeni i članovi biračkih odbora koji su na taj način dozvolili kršenje Izbornog zakona.

Ova Inicijativa okuplja više političkih partija (Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Pokret demokratske akcije i Demokratska fronta) koje su imale zajedničkog kandidata, Aliju Tabakovića, za načelnika opštine Srebrenica.

“Imamo informaciju da najmanje 1.400 lica koja se nalaze na biračkom spisku u Srebrenici prije mjesec dana nije imalo nijedan važeći dokument BiH. Uvidom u biračke spiskove i praćenje izlaznosti na izborima, posebno na biračkim mjestima u mjestu Skelani, utvrdili smo da je zabilježena izlaznost desetina lica koja nisu imala važeće dokumente", objavila je inicijativa “Moja adresa: Srebrenica”.

Navode i da je "lako uraditi provjere, neka CIK i Tužilaštvo BiH uzmu birački spisak, provjere ko se potpisao da je izašao na izbore i to uporede s važećim ličnim dokumentima“.

Iz Inicijative takođe saopštavaju kako imaju dokaze da su se u Srbiji registrovali glasači putem pošte na fiktivnim adresama i da su, u nedjelju, automobilima i autobusima stizali glasači iz Srbije.

„Uvjereni smo da će se trenutno vođstvo Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice izgubiti kada se prebroje glasovi iz Federacije BiH kao i glasovi koji stižu poštom iz inostranstva. U toj situaciji, neregularni glasovi iz Srbije mogu biti presudni“, navodi se u saopštenju partija okupljenih oko zajedničke liste „Moja adresa: Srebrenica“.

Centralna izborna komisija BiH je u ponedjeljak uveče objavila da, prema do sada prebrojanim glasovima, Mladen Grujučić, kandidat Koalicije „ Zajedno za Srebrenicu“ vodi sa 61,4 posto glasova. Drugi je Alija Tabaković, kandidat stranaka okupljenih oko Inicijative „ Moja adresa: Srebrenica“ sa 37,6 posto glasova.

Redakcija Radija Slobodna Evropa je, desetak dana prije izbora u BiH, dobila potvrdu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske o prijavi mjesta prebivališta za 940 osoba u posljednja tri mjeseca ove godine.

XS
SM
MD
LG