Dostupni linkovi

MUP Srbije: Iregularni migranti iz Beograda prebačeni u Preševo


Ministar policije Aleksandar Vulin je 5. februara posetio policajce koji su sprovodili akciju pronalaska migranata u Beogradu
Ministar policije Aleksandar Vulin je 5. februara posetio policajce koji su sprovodili akciju pronalaska migranata u Beogradu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije prebacili su 27 iregularnih migranata iz Beograda u Prihvatni centar u Preševu i akcija policije biće nastavljena, saopštio je MUP.

Kako je navedeno, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da migranti treba da budu u kampovima jer je "azilni sistem Srbije jedan od najorganizovanijih u Evropi".

Vulin je, zajedno sa direktorom policije Vladimirom Rebićem i republičkim komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem, obišao policajce koji su na teritoriji Beograda sproveli akciju pronalaska iregularnih migranata, saopštio je MUP.

Vulin je, kako se navodi, upozorio da niko ne treba pravdu da uzima u svoje ruke i da, ne poštujući zakon, pokušava da migrante sklanja, kažnjava ili usmerava "jer su tu policija i druge institucije koje su zadužene da o tome vode računa".

"Država Srbija radi i radiće svoj posao. Brinuće i vodiće računa o svakom čoveku koji se nalazi na njenoj teritoriji bez obzira odakle je došao. Srbija je pokazala da je organizovanija, humanija, sigurnija od mnogih zemalјa Evropske unije kada je u pitanju migrantska kriza", poručio je Vulin.

Krajem prošle godine, policija u Srbiji je sprovodila akcije "nalaženja iregularnih migranata" van kampova i prihvatnih centara i "vraćala" ih u te centre. Te akcije su preduzimane u Vojvodini u opštinama u blizini granice sa Rumunijom, Mađarskom i Hrvatskom, ali i u glavnom gradu, Beogradu.


Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je sredinom decembra prošle godine u razgovoru sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabriciem (Sem Fabrizi) rekao da Srbija ostaje pouzdan i kredibilan partner svima na migracionoj ruti, „vodeći računa o bezbednosti svojih građana, ali garantujući ljudska prava svih migranata koji se nađu na našoj teritoriji“.

Za aktivnosti u upravljanju migracijama tokom 2021. godine, EU je obezbedila Srbiji dodatnih 13 miliona evra.

"Od 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Srbije, EU je donirala Srbiji, uključujući i ovu pomoć za 2021. godinu, više od 130 miliona evra. Ova sredstva koriste se za podršku državnim institucijama uključenim u upravljanje migracijama, kao i za podršku migrantima", navedeno je u saopštenju Delegacije EU u Srbiji 19. januara.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice u Srbiji je 1. februara 6.396 izbeglica i migranata u izbegličkim centrima i još 862 van tih centara.

XS
SM
MD
LG