Dostupni linkovi

Bivši načelnik Generalštaba Momčilo Perišić u Srbiji osuđen zbog špijunaže


Perišić ispred Specijalnog suda u Beogradu, 5. februar
Perišić ispred Specijalnog suda u Beogradu, 5. februar

Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića je Viši sud u Beogradu osudio na tri godine zatvora zbog špijunaže.

Perišić je, kako se navodi u presudi od 5. februara, osuđen zbog odavanja tajnih podataka službeniku ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu, Džonu Nejboru.

Zajedno sa Perišićem osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković na po godinu i po dana zatvora, a zbog krivičnog dela odavanje vojne tajne.

Kako se navodi, Perišić je kriv jer je 14. marta 2002. godine u restoranu na Ibarskoj magistrali u Srbiji predao tajne vojne podatke Nejboru. Kako je navedeno, u pitanju su podaci o bezbednosti države i Kosova. Perišić je u vreme hapšenja 2002. godine bio potpredsednik vlade.

Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni imaju pravo žalbe.

Suđenje bez prisustva javnosti

Iako se kompletno suđenje odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, presuda je javno objavljena u zgradi Specijalnog suda, a Perišić je prisustvovao njenoj objavi.

Sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtev tužilaštva, a radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Tok sudskog postupka

Postupak za "Špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Kako se navodi, Perišić je uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na Ibarskoj magistrali, na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

XS
SM
MD
LG